(V) voda • (U) ulje • (R) riba

Baklava sa orasima (U)

Posni kuvar

Uživajte u bogatim i tradicionalnim ukusima baklave sa orasima uz ovaj recept. Hrskave kore prelivene slasnim sirupom i punjenje od mlevenih oraha i šećera čine ovu posnu poslasticu neodoljivom. Priprema je jednostavna, a rezultat je sočna i ukusna baklava. Idealna za sve ljubitelje slatkih poslastica i savršena za posebne prilike ili kao dezert za svakodnevne užitke.

Sastojci:

  • 500 g kora za pitu
  • 300 g mlevenih oraha
  • 500 g šećera
  • 2 kesice vanilin šećera
  • Ulje po potrebi
  • Oko 5 dl vode

Baklava sa orasima – Priprema:

  1. Prethodno ugrejte rernu na 180°C.
  2. Podmažite pleh uljem.
  3. Stavite dve kore na dno pleha, a zatim dodajte ostale kore, svaki put lagano premažući svaku koru sa malo ulja.
  4. Na svaku koru stavite sloj mlevenih oraha i šećera. Nastavite ovaj postupak dok ne utrošite sve sastojke. Poslednju koru takođe premažite uljem.
  5. Isecite baklavu na željene oblike ili kocke.
  6. Pecite baklavu u prethodno ugrejanoj rerni na 180°C dok ne postane zlatno smeđa i hrskava, što obično traje oko 30-40 minuta.
  7. Dok se baklava peče, pripremite sirup za preliv. Stavite 5 dl vode, vanilin šećer i šećer u šerpu i kuvajte dok se smesa malo ne zgusne. Sirup ne treba da bude previše gust, već da ima konzistenciju sirupa.
  8. Nakon što izvadite baklavu iz rerne, odmah prelijte je pripremljenim sirupom. Pobrinite se da se sirup ravnomerno rasporedi po baklavi.
  9. Ostavite baklavu da se ohladi i upije sirup pre nego što je poslužite. Ova poslastica će postati još ukusnija kako se sirup bude upijao.
Baklava sa orasima

Pogledajte još: Posne krofne (U)

Uživajte u vašoj domaćoj baklavi sa orasima! Prijatno!

5/5 (2 Reviews)

† Decembar 2024.

P U S Č P S N
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
© Crkveni kalendar
spot_img

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Poslednji recepti

spot_img

Još posnih recepata

spot_img