Ako volite da pripremate zdrave i jednostavne poslastice koje su ujedno i posne, ovi domaći kolačići sa urmama će vas oduševiti. Mekani su, mirisni, puni ukusa i gotovi za tren oka! Ne sadrže jaja, mlečne proizvode niti bilo kakve sastojke životinjskog porekla, pa su savršeni za vreme posta, ali i za sve one koji vode računa o ishrani.
Sastojci:
- 130 g finih ovsenih pahuljica
- 130 g integralnog pšeničnog brašna
- 100 g oraha
- 15 komada prirodnih urmi
- 100 g smeđeg šećera
- 1 kesica praška za pecivo
- 2 kesice vanilin šećera
- 100 ml ulja (suncokretovo ili neko blago biljno ulje)
- 100 ml kisele (gazirane) vode
- 1 kašika prah šećera za posipanje
Domaći posni kolačići sa urmama – Priprema:
U velikoj činiji pomešajte suve sastojke – ovsene pahuljice, integralno brašno i krupnije seckane orahe. Dodajte smeđi šećer, prašak za pecivo i vanilin šećer. Dobro promešajte da se sve ravnomerno rasporedi.
Urme očistite od koštica. Da vam se ne bi lepile za prste dok ih sitnite, uvaljajte ih u malo brašna, a zatim ih isecite makazama ili nožem na što sitnije komadiće. Dodajte ih u činiju sa suvim sastojcima.
Sipajte ulje i kiselu vodu, pa varjačom ili rukama lagano sjedinite smesu. Dobijeno testo će biti lepljivo. Na radnu površinu pospite 2-3 kašike belog brašna, izručite testo i kratko ga premesite dok ne postane glatko i manje lepljivo.
Testo podelite na dva dela i svaki oblikujte u valjak debljine 4-5 cm. Nožem secite valjke na komade dužine oko 1 cm. Svaki komad oblikujte među dlanovima u lopticu i blago spljoštite da dobijete oblik keksića.
Poređajte kolačiće na pleh obložen papirom za pečenje. Pećnicu zagrejte na 180°C i pecite kolačiće 12 minuta, po mogućstvu uz uključenu ventilaciju. Kada su pečeni, dok su još topli, pospite ih prah šećerom.
Ovi posni kolačići sa urmama su idealni za doručak uz čaj ili kafu, ali i kao zdrava užina tokom dana. Čuvajte ih u zatvorenoj posudi i ostaju mekani i ukusni danima. Prijatno!
Pogledajte još: Posni kolač sa jabukama i makom (U)