(V) voda • (U) ulje • (R) riba

NAJBOLJI RECEPT ZA SLAVSKO ŽITO: Savršeno skuvano uz tajnu dve magične sastojke

Posni kuvar

Prva stvar koju svaka iskusna domaćica spremi za slavu je slavsko žito. Ovo tradicionalno jelo nije samo obrok već i duboko ukorenjeni simbol krsne slave. Žito predstavlja simbol večnog života i vaskrsenja, jer se iz posejanih zrna pšenice rađa novi život. Zato svečar ili svećenik osvećuje slavsko žito, dajući mu poseban značaj tokom proslave.

Za svaku domaćicu je od suštinske važnosti da njeno slavsko žito bude ne samo lepo aranžirano, već i ukusno. Kako biste postigli savršenstvo, pratite naš recept i otkrijte tajnu ukusa slavskog žita – dodatak cimeta i muskatnog oraščića.

Sastojci:

  • 300 g pšenice belice
  • 300 g mlevenih oraha
  • 250 g šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • Muskatni oraščić
  • Cimet (na vrh noža)

Priprema:

  1. Temeljno očistite pšenicu od nečistoće i dobro je isperite pod mlazom vode. Stavite je u veći sud jer će bubriti prilikom kuvanja. Dodajte vodu i pustite da provri. Nakon što proključa, kuvajte nekoliko minuta, zatim prospite vodu i stavite pšenicu u cediljku. Prelijte je hladnom vodom i ponovite postupak. Ovaj korak se ponavlja četiri puta kako bi se voda potpuno pročistila. Tokom kuvanja, neka zrna pšenice će se raspuknuti, što je poželjno. Kada se četvrti put voda pročisti, sklonite šerpu sa ringle i ostavite je da se hladi. Pokrijte je i ostavite nekoliko sati da odstoji, čime će pšenica biti kuvana, a većina zrna će se raspuknuti i prohlađena će biti spremna za dalju obradu.
  2. Procedite pšenicu, sačuvajte oko dva decilitra tečnosti. Sameljite je na mašini za meso ili u blenderu. U većoj posudi, sjedinite mlevene orahe, šećer i pšenicu. Dodajte vanilu, cimet po ukusu i muskatni oraščić koji će dati posebnu notu. Sve dobro promešajte kako bi se svi sastojci sjedinili i žito je spremno za serviranje.
  3. Pre služenja, pospite žito mlevenim orasima i dekorišite ga orasima na pola. Ova jednostavna, ali delikatna dekoracija će dodati dodatni šarm vašoj slavi.

Sada kada znate tajnu savršeno skuvanog slavskog žita, uživajte u pripremi ovog tradicionalnog jela. Vaši gosti će biti oduševljeni, a slava će dobiti još jedan razlog za pamćenje. Srećna priprema i srećna slava!

5/5 (2 Reviews)

† Oktobar 2024.

P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
© Crkveni kalendar
spot_img

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Poslednji recepti

spot_img

Još posnih recepata

spot_img