Kikiriki namaz je omiljeni izbor za mnoge ljude, ali često komercijalne verzije sadrže dodatne masti i šećere. Ako želite zdraviju alternativu koja je jednako ukusna, ovaj recept za namaz sa kikirikijem na vodi je pravi izbor. Bez dodatih ulja, ovaj namaz je bogat ukusom i teksturom, a takođe je i jednostavan za pripremu. Evo kako da napravite ovu poslasticu kod kuće.
Sastojci:
- 2, 3 krompira
- 2, 3 šargarepe
- 250-300gr kikirikija
- 2 kašike senfa
- 4-5 čena belog luka
- so, biber

Priprema
- Oljuštiti povrće, iseckati i staviti da se kuva.
- Kikiriki samleti, beli luk izgnječiti.
- Kuvati u ne mnogo vode i tu vodu ne bacati, jer će poslužiti za doterivanje gustine pirea.
- Kada su krompir i šargarepa skuvani, izgnječiti ih kao za pire, dodati kikiriki, beli luk, senf, biber i so po ukusu.
- Dodavati po malo vode od povrća ako je potrebno.
- Štapnim mikserom još jednom sve izmiksati.
Ovaj namaz sa kikirikijem na vodi je bogat proteinima, zdravim mastima i vlaknima. Bez dodatih ulja, ovo je odlična opcija za one koji prate posnu ishranu ili žele smanjiti unos masti. Uživajte u bogatom ukusu kikirikija i povrća u ovom jednostavnom, ali osvežavajućem namazu koji će zadovoljiti vaše čulo ukusa. Prijatno!
Pročitajte još: Ljutenica
Više verzija ovog ukusnog i zahvalnog posnog namaza mogu se naći na internetu, a takođe i u knjigama posnih recepata koje nam je ostavila monahinja Atanasija Rašić (Carstvo joj nebesko).