(V) voda • (U) ulje • (R) riba

Paradajz čorba sa zeljem i sremušem (U)

Kombinacija paradajza, svežeg zelja i mirisnog sremuša donosi lagan, a opet bogat obrok, idealan za post, ali i za svakodnevnu ishranu kad vam zatreba topla kašika puna ukusa.

Posni kuvar

Proleće na tanjiru – tako bih najkraće opisala ovu čorbu. Kombinacija paradajza, svežeg zelja i mirisnog sremuša donosi lagan, a opet bogat obrok, idealan za post, ali i za svakodnevnu ishranu kad vam zatreba topla kašika puna ukusa.

Ova čorba je posna, hranljiva i izuzetno mirisna. Iako sadrži sasvim obične sastojke, rezultat je iznenađujuće aromatičan i zadovoljava čak i one koji vole „konkretnija“ jela. Prijatno kiselkast ukus paradajza savršeno balansiraju slatkoća šargarepe i svežina zelja i sremuša.

Sastojci:

  • 800 ml paradajz soka (npr. Tomatello ili domaći)
  • 800 ml tople vode
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 manji koren celera
  • 2 šargarepe
  • 10-ak strukova sremuša
  • 2 veze livadskog zelja (oko 16 listova)
  • 50 ml ulja
  • So i biber po ukusu
  • Obarena posna testenina po želji (npr. spirale, rezanci)

Paradajz čorba sa zeljem i sremušem – Priprema:

  • U većoj šerpi zagrejte ulje na srednje jakoj temperaturi. Dodajte sitno seckani crni luk i celer, lagano posolite i dinstajte dok ne omekšaju i postanu staklasti.
  • Dodajte oljuštenu i izrendanu šargarepu, pa nastavite s dinstanjem još nekoliko minuta dok ne pusti boju i omekša.
  • Nalijte paradajz sok i toplu vodu. Promešajte sve dobro, sačekajte da provri, pa smanjite temperaturu i kuvajte oko 15 minuta.
  • Za to vreme, pripremite zelje – operite listove, odstranite zadebljanja sa poleđine i isecite ih na tanke tračice. Sremuš takođe operite i sitno naseckajte.
  • Nakon što se čorba krčka 15 minuta, dodajte pripremljeno zelje i sremuš, promešajte i kuvajte još 10 minuta na tihoj vatri, bez poklopca.
  • Po ukusu začinite solju i biberom, a pred sam kraj ubacite već obarenu testeninu. Promešajte i ostavite da sve zajedno kratko odstoji kako bi se ukusi proželi.
  • Poslužite toplo, uz krekere, lepinju ili samo uz kašiku i uživanje.

Pogledajte još: Brokoli čorba

Napomene:

Ako koristite paradajz sok koji je kiselkast, slobodno dodajte kašičicu šećera kako biste balansirali ukus. Najbolje je koristiti gust, pasiran paradajz bez jakog kiselo-paradajzastog ukusa.

Testeninu možete zameniti i kuvanim krompirom ili ostaviti čorbu bez dodataka za laganiju varijantu. Čorba je odlična i dan kasnije, samo je lagano podgrejte i sveže pospite seckanim sremušem.

5/5 (2 Reviews)

† Jun 2025.

P U S Č P S N
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
© Crkveni kalendar
spot_img

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Poslednji recepti

spot_img

Još posnih recepata

spot_img