Posna musaka od bukovača – ovaj recept je jednostavan za pripremu i idealan za post, vegetarijance i ljude koji traže izvrsnu alternativu tradicionalnim musakama. Savršena kombinacija sočnih bukovača, krompira i pirinča, začinjena začinima i obogaćena mirisima i ukusima. Musaka se peče u rerni dok ne postane hrskava i zlatno smeđa na povrhu.
Sastojci:
- 700 g krompira
- 200 g pirinča
- 300 g bukovača
- Veza mladog luka
- 3 čena belog luka
- 50 g sušenog paradajza
- Veza peršuna
- So, biber, suvi začin i ulje za prženje
- 1 kašika aleve paprike
Posna musaka od bukovača – Priprema:
- Iseckajte sitno mladi luk i propržite ga na ulju dok ne postane staklast.
- Iseckajte bukovače na kockice i dodajte ih u tavu sa proprženim mladim lukom. Pržite ih dok ne omekšaju i puste tečnost.
- Dodajte sitno iseckan sušeni paradajz i beli luk u tiganj sa bukovačama. Nastavite pržiti nekoliko minuta i dobro promešajte.
- Dodajte pirinač u tiganj i sve dobro promešajte tako da se svi sastojci sjedine. Začinite smesu sa solju, biberom i suvim začinom po ukusu. Nastavite pržiti pirinač nekoliko minuta dok ne postane staklast.
- Sklonite tiganj sa vatre i ostavite smesu sa strane.
- Krompir oljuštite i isecite na tanke kolutove.
- U velikoj vatrostalnoj posudi, obložite dno iseckanim krompirom. Preko krompira stavite polovinu pripremljene smese sa pirinčem. Zatim ponovite postupak i preostalom smesom od pirinča. Na vrh složite preostale kolutove krompira.
- Prelijte krompir vrućom vodom tako da prekrije sve sastojke u posudi.
- Zagrejte rernu na 200°C i stavite vatrostalnu posudu u rernu. Pecite musaku oko 45-60 minuta, ili dok krompir na vrhu ne postane hrskav i zlatno smeđ.
- Kada je musaka gotova, pospite je sitno iseckanim peršunom pre serviranja.
Pogledajte još: Prebranac (U)
Ova musaka sa bukovačama i krompirom je ukusno jelo koje će zadovoljiti svačiji apetit. Uživajte u bogatom ukusu ovog recepta! Prijatno!