Posna pita sa pečurkama i prazilukom je savršeno ukusno i jednostavno jelo za sve one koji poste ili traže lagan, ali hranljiv obrok. Kombinacija sočnih pečuraka i aromatičnog praziluka u hrskavom testu čini ovu pitu pravim gastronomskim užitkom.
Sastojci:
Za fil:
- 500 g pečuraka (šampinjoni ili vrganji)
- 2 praziluka (beli deo)
- 3 kašike ulja
- So i biber (po ukusu)
Za koru:
- 500 g tankih kora za pitu
- 100 ml ulja (za premazivanje)
- 200 ml mineralne vode
Posna pita sa pečurkama i prazilukom – Priprema:
- Priprema fila:
- Pečurke operite i sitno iseckajte, a praziluk isecite na tanke kolutove.
- Na ulju propržite praziluk dok ne omekša, zatim dodajte pečurke i dinstajte dok ne ispari višak tečnosti. Začinite solju i biberom po ukusu. Ostavite fil da se malo ohladi.
- Slaganje pite:
- Uzmite po dve posne kore za pitu i svaku premažite uljem. Na drugi sloj ravnomerno rasporedite fil i zarolajte.
- Ponovite postupak dok ne potrošite sav fil i kore. Poređajte rolne u podmazan pleh.
- Premažite pitu ostatkom ulja i prelijte mineralnom vodom da kore budu mekane i sočne.
- Pečenje:
- Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 30-40 minuta, dok pita ne dobije zlatnu boju.
- Serviranje:
- Pitu poslužite toplu ili hladnu, isečenu na komade, uz osvežavajuću salatu po izboru.
Ova pita je idealna za doručak, ručak ili večeru, a često se priprema i za slave i druge svečane prilike. Osim što je ukusna, vrlo je jednostavna za pripremu i ne zahteva mnogo vremena ni truda. Poslužite je uz čašu jogurta na biljnoj bazi ili osvežavajuću salatu za kompletan obrok. Bilo da je jedete topla ili hladna, ova pita će sigurno postati jedan od omiljenih posnih recepata u vašem domu.
Pogledajte još: Posna pita sa pečenim paprikama
Prijatno!