Uživajte u ukusnoj posnoj sarmi sa keljom, ječmom i povrćem. Ovaj recept spaja sočnost kelja, punoću ječma i aromatičnost raznovrsnog povrća, pružajući vam neodoljivu kombinaciju ukusa i tekstura. Sveže začini i pečenje u rerni daju ovom tradicionalnom jelu jedinstvenu notu. Pogledajte korak-po-korak uputstvo i uživajte u autentičnom ukusu domaće posne sarme.
Sastojci:
- 1 praziluk
- 1 veća ili 2 manje tikvice
- 1 ljuta paprika, očišćena od semenki
- 1 šargarepa
- 3-4 čena belog luka
- 12 listova kelja
- 3-4 kašike sitno seckanog svežeg peršuna
- 5-6 struka mladog luka
- 4-5 paradajza (ili paradajz pire)
- 200 g ječma
- Biber, so, vegeta, ljuta mlevena paprika
- Ulje po vašem izbor
Posna sarma sa keljom, ječmom i povrćem – Priprema:
- U veću šerpu stavite vodu, posolite, pokrijte i pustite da provri.
- Očistite kelj i pripremite 12 većih listova. Stavljajte po dva-tri lista u ključalu vodu i kuvajte oko 2 minuta. Prebacite ih zatim u ledenu vodu da sačuvaju lepu boju.
- Stavite listove kelja u cediljku da se ocede.
- Dodajte malo peršuna u vodu u kojoj ste poparili kelj, a zatim sipajte ječam. Kuvajte na tihoj vatri dok se ječam skuva (oko 20 minuta).
- Dok se ječam kuva, pripremite povrće. U veći tiganj stavite ulje, praziluk, papriku, šargarepu, tikvicu, mladi luk i beli luk. Pržite na srednjoj temperaturi dok povrće ne omekša.
- Dodajte proprženo povrće u kuvani ječam. Začinite po ukusu sa solju, biberom, vegetom i ljutom mlevenom paprikom.
- Na svaki list kelja stavite dve kašike nadeva i naređajte ih u vatrostalnu posudu.
- Pripremite sos od paradajza tako što ćete oljuštiti i iseckati paradajz, dodati brašno, alevu papriku, so, biber i vodu. Sve dobro izmešajte i prelijte preko sarmica.
- Pokrijte vatrostalnu posudu, stavite je u rernu i pecite oko sat vremena. Pred kraj kuvanja, otklopite i pustite da se sarma zapeče.
- Poslužite toplu sarmu sa svežim peršunom ili kiselim mlekom po želji. Uživajte u ukusnoj i hranljivoj poslastici!
Savršeno zapečena i ukusna, ova posna sarma sa keljom, ječmom i povrćem predstavlja pravi festivalski specijal. Sveži sastojci čine ovu poslasticu ne samo ukusnom, već i nutritivno bogatom. Poslužite je kao glavno jelo na porodičnim okupljanjima ili specijalnim prilikama. Uživajte u tradicionalnom ukusu sa modernim pečatom i obradujte svoje nepce ovom neodoljivom posnom sarmom.