(V) voda • (U) ulje • (R) riba

Posna sarma sa keljom, ječmom i povrćem (U)

Posni kuvar

Uživajte u ukusnoj posnoj sarmi sa keljom, ječmom i povrćem. Ovaj recept spaja sočnost kelja, punoću ječma i aromatičnost raznovrsnog povrća, pružajući vam neodoljivu kombinaciju ukusa i tekstura. Sveže začini i pečenje u rerni daju ovom tradicionalnom jelu jedinstvenu notu. Pogledajte korak-po-korak uputstvo i uživajte u autentičnom ukusu domaće posne sarme.

Sastojci:

  • 1 praziluk
  • 1 veća ili 2 manje tikvice
  • 1 ljuta paprika, očišćena od semenki
  • 1 šargarepa
  • 3-4 čena belog luka
  • 12 listova kelja
  • 3-4 kašike sitno seckanog svežeg peršuna
  • 5-6 struka mladog luka
  • 4-5 paradajza (ili paradajz pire)
  • 200 g ječma
  • Biber, so, vegeta, ljuta mlevena paprika
  • Ulje po vašem izbor

Posna sarma sa keljom, ječmom i povrćem – Priprema:

  1. U veću šerpu stavite vodu, posolite, pokrijte i pustite da provri.
  2. Očistite kelj i pripremite 12 većih listova. Stavljajte po dva-tri lista u ključalu vodu i kuvajte oko 2 minuta. Prebacite ih zatim u ledenu vodu da sačuvaju lepu boju.
  3. Stavite listove kelja u cediljku da se ocede.
  4. Dodajte malo peršuna u vodu u kojoj ste poparili kelj, a zatim sipajte ječam. Kuvajte na tihoj vatri dok se ječam skuva (oko 20 minuta).
  5. Dok se ječam kuva, pripremite povrće. U veći tiganj stavite ulje, praziluk, papriku, šargarepu, tikvicu, mladi luk i beli luk. Pržite na srednjoj temperaturi dok povrće ne omekša.
  6. Dodajte proprženo povrće u kuvani ječam. Začinite po ukusu sa solju, biberom, vegetom i ljutom mlevenom paprikom.
  7. Na svaki list kelja stavite dve kašike nadeva i naređajte ih u vatrostalnu posudu.
  8. Pripremite sos od paradajza tako što ćete oljuštiti i iseckati paradajz, dodati brašno, alevu papriku, so, biber i vodu. Sve dobro izmešajte i prelijte preko sarmica.
  9. Pokrijte vatrostalnu posudu, stavite je u rernu i pecite oko sat vremena. Pred kraj kuvanja, otklopite i pustite da se sarma zapeče.
  10. Poslužite toplu sarmu sa svežim peršunom ili kiselim mlekom po želji. Uživajte u ukusnoj i hranljivoj poslastici!

Savršeno zapečena i ukusna, ova posna sarma sa keljom, ječmom i povrćem predstavlja pravi festivalski specijal. Sveži sastojci čine ovu poslasticu ne samo ukusnom, već i nutritivno bogatom. Poslužite je kao glavno jelo na porodičnim okupljanjima ili specijalnim prilikama. Uživajte u tradicionalnom ukusu sa modernim pečatom i obradujte svoje nepce ovom neodoljivom posnom sarmom.

5/5 (2 Reviews)

† Mart 2024.

P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
© Crkveni kalendar
spot_img

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Poslednji recepti

spot_img

Još posnih recepata

spot_img