(V) voda • (U) ulje • (R) riba

Posne kiflice sa krompirom i lukom (U)

Posni kuvar

Posne kiflice sa krompirom i lukom savršen su izbor za sve one koji žele ukusan i zasitan obrok tokom posnih dana. Mekane, mirisne i jednostavne za pripremu, ove kiflice će osvojiti srca svih ukućana.

Sastojci:

  • Za testo:
    • 500 g brašna
    • 1 kesica suvog kvasca (ili 20 g svežeg kvasca)
    • 1 kašičica soli
    • 1 kašičica šećera
    • 250 ml mlake vode
    • 50 ml ulja
  • Za fil:
  • 3 srednja krompira
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 2-3 kašike ulja
  • So i biber (po ukusu)
  • Za premazivanje:
    • 2-3 kašike ulja
    • Susam (po želji)

Posne kiflice sa krompirom i lukom – Priprema:

Priprema testa:

  1. U posudu sipajte brašno, so, šećer i suvi kvasac. Ako koristite svež kvasac, rastvorite ga u toploj vodi sa šećerom i ostavite da nadođe.
  2. Postepeno dodajte mlaku vodu i ulje, pa zamesite glatko i elastično testo. Po potrebi dodajte još malo brašna ili vode.
  3. Pokrijte testo krpom i ostavite da naraste na toplom mestu oko 30-40 minuta, dok se ne udvostruči.

Priprema fila:

  1. Oljuštite krompir i skuvajte ga u slanoj vodi dok ne omekša. Zatim ga ispasirajte kao za pire.
  2. Na ulju propržite sitno seckani crni luk dok ne postane staklast.
  3. Pomešajte pire krompir sa proprženim lukom, pa začinite solju i biberom po ukusu. Ostavite da se fil ohladi.

Oblikovanje kiflica:

  1. Kada testo naraste, premesite ga i podelite na 2-3 dela.
  2. Svaki deo razvucite oklagijom u krug, pa ga isecite na trouglove.
  3. Na širi deo svakog trougla stavite kašičicu fila, pa uvijajte kiflice od šireg ka užem delu.
  4. Kiflice poređajte na pleh obložen papirom za pečenje.

Pečenje:

  1. Premažite kiflice uljem i, po želji, pospite susamom.
  2. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 20-25 minuta, dok ne porumene.

Serviranje:

Posne kiflice sa krompirom i lukom su odlične kao užina, doručak ali i za posluženje na slavama i drugim svečanim prilikama. Njihova priprema ne zahteva mnogo truda, a rezultati su fantastični. Ovo je recept koji ćete sigurno često pripremati, jer su kiflice ne samo ukusne već i veoma ekonomične. Pored toga, lako ih možete prilagoditi sopstvenim ukusima dodavanjem različitih začina ili semenki za posipanje. Bez obzira na priliku, posne kiflice sa krompirom i lukom biće pravi hit na vašoj trpezi. Najbolje su dok su tople, ali su podjednako ukusne i kad se ohlade.

Pogledajte još: Posne krofne (U)

Prijatno! 😊

5/5 (2 Reviews)

† Decembar 2024.

P U S Č P S N
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
© Crkveni kalendar
spot_img

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Poslednji recepti

spot_img

Još posnih recepata

spot_img