Za ukusne, mirišljave i posne lepinje sa bogatim dodatkom maslina i belog luka, isprobajte ovaj recept. Ove lepinje se lako pripremaju i odličan su izbor za posni doručak, užinu ili prilog uz razna jela. Testo postaje mekano i vazdušasto, a dodatak maslina i belog luka pruža im jedinstveni ukus. Uživajte u ovim posnim lepinjama kao zdravoj alternativi tradicionalnom hlebu.
Sastojci:
- 500 grama brašna
- 4 decilitra mlake vode
- 20 grama kvasca
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 5 kašika maslinovog ulja
- 100 grama maslina (praznih ili sa paprikom)
- 5 čena belog luka
Posne lepinje sa maslinama i belim lukom – Priprema:
- U činiji za mešenje izmrvite kvasac, a zatim ga razmutite sa malo vode.
- Dodajte sve brašno, so, šećer, ulje i vodu. Koristite varjaču da sve kratko sjedinite i ostavite testo da odmara na toplom mestu 30 minuta. Tokom tog vremena testo će postati „redje“ ili mekše.
- Dok testo odmara, sitno iseckajte masline, a beli luk očistite i usitnite.
- Nadošlo testo istresite na dobro pobrašnjenu površinu, par puta ga preklopite špatulom, a zatim ga rastanjite prstima.
- Na testo ravnomerno rasporedite iseckane masline i beli luk. Ponovo koristite špatulu da par puta preklopite testo i utapkate ga prstima kako biste rasporedili masline i beli luk.
- Podelite testo na 5 delova kako biste napravili 5 lepinja.
- U pleh u kojem ćete peći lepinje, stavite papir za pečenje i premazujte ga maslinovim uljem.
- Svaki deo testa rastanjite prstima (ne koristite oklagiju) da napravite lepinju i stavite je u pleh.
- Pokrijte pleh i ostavite da lepinje „odmore“ još 15 minuta, a zatim ih pecite na 220°C oko 20 minuta, dok ne postanu lepo zlatno smeđe.
Pogledajte još: Posna proja sa blitvom (U)
Uživajte u ovim ukusnim posnim lepinjama sa maslinama i belim lukom! Prijatno!