Suve paprike punjene smešom od pirinča, krompira, šargarepe i ajvara, predstavljaju savršenu kombinaciju ukusa koja miriše na domaću kuhinju i dugačku pripremu – a zapravo je prilično jednostavna.
Jelo je idealno za vreme posta, prazničnu trpezu, ali i kad god poželiš nešto lagano i mirisno. Paprike upijaju začine i arome, dok ajvar daje posebnu punoću i boju smesi.
Sastojci:
- 10 suvih paprika (vrtka)
- 2 glavice crnog luka
- 50–60 g pirinča
- 2 krompira
- 2 šargarepe
- ¼ veze peršuna
- 2 čena belog luka
- So, biber, ulje
- 1 kašičica slatke aleve paprike
- 2 vrhom pune kašike ajvara
- Oko 1 l vrele vode
Posne punjene suve paprike sa povrćem i ajvarom – Priprema:
- Suve paprike potopiti u vruću vodu i ostaviti da omekšaju 20–30 minuta. Zatim ih isprati mlakom vodom i pažljivo ocediti.
- U tiganju zagrejati ulje i na umerenoj vatri dinstati sitno seckani crni luk dok ne postane potpuno mekan i staklast. Dodati pirinač i pržiti nekoliko minuta, uz stalno mešanje.
- Naliti malo tople vode i kuvati dok voda ne ispari, a pirinač bude polukuvan. Skloniti sa ringle.
- Dodati rendani krompir i šargarepu, sitno seckani beli luk i peršun, pa začiniti sa solju, biberom i alevom paprikom. Sve dobro promešati. Kada se fil malo prohladi, dodati ajvar i sve sjediniti.
- Paprike puniti pažljivo prstima, lagano gurajući punjenje dublje u papriku. Nije potrebno zatvarati ih.
- U blago nauljenu tepsiju rasporediti ostatak punjenja, poravnati, a uz obod poređati punjene paprike. Ako ostane punjenih paprika, poređati ih i po sredini.
- Naliti oko 150 ml vode, prekriti alu-folijom i peći u rerni zagrejanoj na 200°C oko 30 minuta. Zatim skinuti foliju, poprskati paprike uljem i vratiti u rernu još 10 minuta da se lepo zapeku.
Pogledajte još: Posna krompir salata
Ovo jelo je savršeno i toplo i hladno. Lepo se seče i može se poslužiti uz domaći hleb, salatu od kupusa ili uz posni jogurt od biljnog mleka.
Ako želiš izraženiji ukus, u fil možeš dodati i kašiku paradajz pirea, dimljenu papriku ili origano. Prijatno!