(V) voda • (U) ulje • (R) riba

Posne punjene suve paprike sa povrćem i ajvarom (U)

Ako tražiš ukusan, tradicionalan posni obrok koji se sprema od jednostavnih sastojaka, ovaj recept je pravi izbor.

Posni kuvar

Suve paprike punjene smešom od pirinča, krompira, šargarepe i ajvara, predstavljaju savršenu kombinaciju ukusa koja miriše na domaću kuhinju i dugačku pripremu – a zapravo je prilično jednostavna.

Jelo je idealno za vreme posta, prazničnu trpezu, ali i kad god poželiš nešto lagano i mirisno. Paprike upijaju začine i arome, dok ajvar daje posebnu punoću i boju smesi.

Sastojci:

  • 10 suvih paprika (vrtka)
  • 2 glavice crnog luka
  • 50–60 g pirinča
  • 2 krompira
  • 2 šargarepe
  • ¼ veze peršuna
  • 2 čena belog luka
  • So, biber, ulje
  • 1 kašičica slatke aleve paprike
  • 2 vrhom pune kašike ajvara
  • Oko 1 l vrele vode

Posne punjene suve paprike sa povrćem i ajvarom – Priprema:

  • Suve paprike potopiti u vruću vodu i ostaviti da omekšaju 20–30 minuta. Zatim ih isprati mlakom vodom i pažljivo ocediti.
  • U tiganju zagrejati ulje i na umerenoj vatri dinstati sitno seckani crni luk dok ne postane potpuno mekan i staklast. Dodati pirinač i pržiti nekoliko minuta, uz stalno mešanje.
  • Naliti malo tople vode i kuvati dok voda ne ispari, a pirinač bude polukuvan. Skloniti sa ringle.
  • Dodati rendani krompir i šargarepu, sitno seckani beli luk i peršun, pa začiniti sa solju, biberom i alevom paprikom. Sve dobro promešati. Kada se fil malo prohladi, dodati ajvar i sve sjediniti.
  • Paprike puniti pažljivo prstima, lagano gurajući punjenje dublje u papriku. Nije potrebno zatvarati ih.
  • U blago nauljenu tepsiju rasporediti ostatak punjenja, poravnati, a uz obod poređati punjene paprike. Ako ostane punjenih paprika, poređati ih i po sredini.
  • Naliti oko 150 ml vode, prekriti alu-folijom i peći u rerni zagrejanoj na 200°C oko 30 minuta. Zatim skinuti foliju, poprskati paprike uljem i vratiti u rernu još 10 minuta da se lepo zapeku.

Pogledajte još: Posna krompir salata

Ovo jelo je savršeno i toplo i hladno. Lepo se seče i može se poslužiti uz domaći hleb, salatu od kupusa ili uz posni jogurt od biljnog mleka.

Ako želiš izraženiji ukus, u fil možeš dodati i kašiku paradajz pirea, dimljenu papriku ili origano. Prijatno!

4.3/5 (6 Reviews)

† Jun 2025.

P U S Č P S N
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
© Crkveni kalendar
spot_img

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Poslednji recepti

spot_img

Još posnih recepata

spot_img