(V) voda • (U) ulje • (R) riba

Posni grašak na vodi (V)

Posni kuvar

Ako tražite jednostavan, zdrav i posan recept koji se priprema brzo i sa lako dostupnim sastojcima, ovo jelo od graška na vodi je pravi izbor. Bez ulja, bez prženja, a opet bogatog ukusa zahvaljujući pažljivo biranim začinima i prirodnim sastojcima. Savršeno za dane posta, ali i za sve koji uživaju u laganijoj, biljnoj ishrani.

Sastojci:

  • 1 praziluk (srednje veličine)
  • 1 veća crvena paprika
  • 400 g graška (može i zamrznuti)
  • 1 veći krompir
  • 1 kašika dehidriranog povrća za supu
  • So, biber po ukusu
  • Mirođija (sveža ili suva)
  • 1 kašika brašna od leblebija (može i drugo posno brašno ako nemate)

Posni grašak na vodi – Priprema:

U šerpi zagrejte malo vode (samo da pokrije dno) i na njoj dinstajte sitno seckan praziluk i papriku. Ovaj korak je važan jer se povrće tako omekšava i razvija pun ukus čak i bez ulja. Kada praziluk postane staklast, a paprika omekša, dodajte grašak i nalijte vodu tako da sve bude lepo pokriveno.

Začinite kašikom dehidriranog povrća za supu, posolite, pobiberite i dodajte malo mirođije po ukusu. Poklopite i kuvajte na srednje jakoj vatri oko 15 minuta, dok grašak ne omekša. Povremeno promešajte.

Pred kraj kuvanja dodajte jednu kašiku brašna od leblebija – ono će jelu dati finiju teksturu i blago zgusnuti čorbu. Pored toga, izrendajte jedan krompir direktno u šerpu – to je odličan trik za prirodno zgušnjavanje bez zaprške i masnoća. Promešajte i kuvajte još 5 minuta, pa sklonite sa vatre.

Poslužite toplo, kao glavno jelo ili kao laganu večeru. Po želji, možete dodati krišku integralnog hleba ili salatu od svežeg povrća.

Ovo jelo je pravi primer kako posna ishrana može biti raznovrsna, hranljiva i veoma ukusna. Grašak na vodi je lako svarljivo jelo, bogato biljnim proteinima i vlaknima, a pri tom je jednostavno za pripremu i pristupačno svima.

Prijatno!

Pogledajte još: Posna krompir salata

5/5 (3 Reviews)

† Jun 2025.

P U S Č P S N
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
© Crkveni kalendar
spot_img

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Poslednji recepti

spot_img

Još posnih recepata

spot_img