Recept za posne mafine sa borovnicom – mekani, mirisni i bez jaja i mleka. Savršeni za doručak, užinu ili kao lagani posni desert!
Sastojci:
-
-
-
2 šolje brašna (pšenično ili integralno)
-
½ šolje šećera
-
1 kašičica praška za pecivo
-
½ kašičice sode bikarbone
-
Prstohvat soli
-
1 šolja borovnica (svežih ili zamrznutih)
-
1 šolja bademovog mleka (ili drugo biljno mleko)
-
⅓ šolje biljnog ulja (suncokretovo, kokosovo ili maslinovo)
-
1 kašičica vanilinog ekstrakta
-
1 kašika limunovog soka
-
-
Posni mafini sa borovnicom – Priprema:
-
-
-
Priprema rerne i kalupa:
Zagrejte rernu na 180°C i pripremite kalup za mafine. Postavite papirne korpice ili premažite kalupe sa malo ulja. -
Suvim sastojcima:
U većoj činiji sjedinite brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i prstohvat soli. -
Tečni sastojci:
U drugoj činiji pomešajte biljno mleko, ulje, vanilin ekstrakt i limunov sok. -
Spajanje smese:
Sipajte tečne sastojke u suve i dobro promešajte dok ne dobijete glatku smesu (nemojte previše mešati). Lagano umešajte borovnice. -
Pečenje:
Kašikom rasporedite smesu u kalupe, do otprilike ⅔ visine svakog kalupa. Pecite 20–25 minuta, dok mafini ne porumene i čačkalica iz sredine ne izađe suva. -
Hlađenje i posluženje:
Ostavite mafine da se hlade 5 minuta u kalupu, pa ih pažljivo izvadite i prebacite na rešetku da se potpuno ohlade.
-
-
Ovi posni mafini sa borovnicom su idealna kombinacija jednostavnosti i zdravlja. Ne sadrže ni jaja ni mlečne proizvode, ali zahvaljujući borovnicama i bademovom mleku, ostaju izuzetno sočni i mirisni. Savršeni su za dane posta, ali i za sve koji traže laganu voćnu poslasticu uz kafu ili čaj. Možete ih praviti i sa drugim voćem – maline, kupine ili komadići jabuke se savršeno uklapaju!
Pogledajte još: Posni kolač sa višnjama i orasima