(V) voda • (U) ulje • (R) riba

Salata sa patlidžanom i pečurkama (U)

Možete je servirati i kao predjelo, ili kao lagani glavni obrok uz hleb ili humus.

Posni kuvar

Ova jednostavna, ali neverovatno aromatična salata spaja bogat ukus grilovanog patlidžana, zemljastu notu pečuraka i osvežavajući dodatak paradajza i peršuna. Iako zvuči skromno, salata sa patlidžanom i pečurkama je pravo bogatstvo ukusa koje će vas iznenaditi svakim zalogajem.

Idealna je za dane posta, laganu večeru, ali i kao prilog uz roštilj ili bogat obrok. Poseban šarm daje balzamiko preliv koji se sjajno slaže sa slasnim povrćem.

Sastojci:

  • 1 veći patlidžan
  • 400 g šampinjona
  • 200 g mix čeri paradajza
  • ½ veze peršuna
  • 2 čena belog luka
  • So i šareni biber po ukusu

Za preliv:

  • 100 ml maslinovog ulja
  • 40 ml balzamiko sirćeta

Salata sa patlidžanom i pečurkama – Priprema:

  • Patlidžan operite, odsecite krajeve i isecite na kolutove srednje debljine. Posolite ih i ostavite da odstoje 20 minuta kako bi ispustili gorčinu.
  • Za to vreme, u tiganju na malo maslinovog ulja propržite šampinjone sečene na listiće. Pred kraj prženja posolite, pobiberite i sklonite sa ringle.
  • Čeri paradajz presecite na polovine i kratko propržite u istom tiganju, tek da blago omekšaju i dobiju zapečenu površinu.
  • Patlidžan obrišite papirnim ubrusom da uklonite višak tečnosti, zatim ga pecite na gril tiganju ili ploči s obe strane. Možete ga premazati minimalno maslinovim uljem da ne bude suv.
  • Kada je sve gotovo, slažite salatu slojevito: red patlidžana – preliv od maslinovog ulja i balzamika, malo seckanog peršuna i belog luka, pa red pečuraka.
  • Nastavljajte slaganje dok ne potrošite sve sastojke. Na vrh dodajte grilovani paradajz i prelijte ostatkom preliva. Bogato pospite sveže seckanim peršunom.

Pogledajte još: Posna krompir salata

Ova salata se može poslužiti odmah dok je još topla, ali je još lepša kada malo odstoji i svi ukusi se sjedine. Možete je servirati i kao predjelo, ili kao lagani glavni obrok uz hleb ili humus.

Ako želite dodatnu svežinu, možete dodati i nekoliko kapi limunovog soka u preliv. Za pikantniju verziju, ubacite i malo tucane ljute paprike.

5/5 (3 Reviews)

† Jun 2025.

P U S Č P S N
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
© Crkveni kalendar
spot_img

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Poslednji recepti

spot_img

Još posnih recepata

spot_img