(V) voda • (U) ulje • (R) riba

Žito torta na vodi (V)

Posni kuvar

Zavirite u svet tradicionalne poslastice sa ovim receptom za Žito tortu na vodi. Kora ove torte je mekana i sočna, sa bogatim filom od kuvanog mlevenog žita, orašastih plodova i preliva od karamela. Ova poslastica spaja tradicionalne ukuse sa jednostavnom pripremom. Isprobajte je i oduševite svoje nepce.

Sastojci za kore:

  • 250 grama meda
  • 2,5 decilitra piva
  • 200 grama šećera
  • 1 kašika sode bikarbone
  • 380 grama brašna

Sastojci za fil:

  • 300 grama šećera
  • 2 decilitra vode
  • 300 grama mlevenih oraha
  • 300 grama kuvanog mlevenog žita
  • Malo muskatnog oraščića
  • 2 kesice vanil šećera

Žito torta na vodi – Priprema:

  1. U velikoj činiji pomešajte 250 grama meda, 2,5 dl piva i 200 grama šećera dok se med i šećer ne istope.
  2. Dodajte 1 kašiku sode bikarbone i oko 380 grama brašna, a zatim umesite fino testo.
  3. Podelite testo na 4 dela i svaki deo razvucite na papiru za pečenje kako biste dobili 4 kore. Pecite kore u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C. Vodite računa da se kore peku vrlo kratko, kako ne bi izgorele.
  4. Za fil, karamelizujte 300 grama šećera sa 2 dl vode.
  5. Dodajte 300 grama mlevenih oraha, 300 grama kuvanog mlevenog žita, malo rendanog muskatnog oraščića i 2 kesice vanil šećera.
  6. Filujte tri kore, a četvrtu koru pospite šećerom u prahu.
  7. Ostavite tortu da se ohladi i stegne pre nego što je poslužite.
Žito torta na vodi
Žito torta na vodi

Uživajte u ovoj tradicionalnoj torti sa bogatim filom i ukusnim korama. Prijatno!

5/5 (2 Reviews)

† Decembar 2024.

P U S Č P S N
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
© Crkveni kalendar
spot_img

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Poslednji recepti

spot_img

Još posnih recepata

spot_img