Ovaj recept je odličan za sve koji prate posnu ishranu ili žele da uživaju u lisnatim štapićima sa bogatim ukusom ajvara.
Sastojci:
- 800 – 900 gr mekog brašna
- 1 kockica svežeg kvasca (40gr)
- 400ml mlake vode
- 200gr margarina posnog
- 180ml ulja
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- Oko 6 kašika ajvara
Priprema
- U mlaku vodu dodati kvasac i šećer i ostaviti malo da nabubri.
- U činiju dublju staviti oko 600gr brašna, ulje, so i vodu sa kvascem pa zamesiti testo uz dodavanje ostatka brašna koliko bude potrebno.
- Testo ostaviti prekriveno krpom 30 minuta da odstoji.
- Zatim posuti brašnom radnu površinu i premestiti testo pa ga podeliti na dva dela.
- Prvi deo razvući oklagijom pa izrendati 100gr margarina i urolati u rolnu.
- Zatim testo razvući ponovo koliko može i premazati u tankom sloju sa ajvarom pa iseći na trake (možete tanje, možete deblje) i svaku traku umotati, uvrnutu jedan kraj oko drugog (postupak je priložen u slikama).
- Tako uraditi i sa drugim delom testa, isto razvuci, narendati 100gr margarina i ostalo…
- Štapiće razvući malo rukama i staviti u pleh koji ste prethodno oblozili pek papirom (posto su dugi možete ih prerezati na pola, da budu kraći).
- Malo se mogu premazati sa margarinom (a i ne mora) i ubaciti da se peku u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta.
Prijatno!
View this post on Instagram