Ukusna i sočna bela riba u belom sosu, pripremljena sa maslinovim uljem, crnim lukom, ruzmarinom, kaparima i limunovim sokom. Savršeno lagano jelo za ljubitelje morske hrane.
Sastojci:
- 2 kg krupnije bele morske ribe
- 1/2 kg crnog luka
- Šaka svežeg peršuna
- Sok od tri limuna
- Maslinovo ulje
- Mleveni biber
- Malo ruzmarina
- 1-2 lista lorbera
- Kašika kapara
- So
- Začini po ukusu
Bela riba u belom sosu – Priprema:
- Sitno iseckajte crni luk i propržite ga na vrelom maslinovom ulju dok ne postane staklast.
- Nakon što luk omekša, nalijte ga vodom i ostavite da se krčka na tihoj vatri oko pola sata.
- Ocedite tečnost iz luka i njome prelijte očišćenu i isečenu ribu, koju ste prethodno začinili mlevenim biberom, ruzmarinom, lorberom, kaparom i solju.
- Tečnost treba biti dovoljna da riba bude potpuno potopljena.
- Stavite tepsiju sa ribom u prethodno zagrejanu rernu i pustite da se riba lagano krčka dok ne omekša.
- Pred kraj kuvanja, pospite ribu sitno seckanim peršunom i prelijte je limunovim sokom. Vratite ribu u rernu i ostavite da se sos zgusne i postane svetao.
Pogledajte još: Posna krompir salata
Idealno jelo za sve koji vole blage i osvežavajuće ukuse. Jednostavna za pripremu, a bogata aromama, ova riba će vas osvojiti svojom sočnošću i savršenom kombinacijom začina i limunovog soka. Poslužite je sa omiljenim prilogom i uživajte u svakom zalogaju ovog divnog morskog specijaliteta!