(V) voda • (U) ulje • (R) riba

Najbolje posne riblje pljeskavice (R)

Posni kuvar

Isprobajte ovaj recept za najbolje riblje pljeskavice ikada! Sa pažljivo odabranom raznovrsnom ribom i pažljivo izbalansiranim začinima, ove pljeskavice će vas oduševiti svojim ukusom. Sastojci su pažljivo izmereni kako biste postigli savršenu teksturu i aromu. Recept je zahtevan, ali trud se isplati. Poslužite ove ukusne riblje pljeskavice kao glavno jelo na vašem stolu i uživajte u jedinstvenim ukusima koje nude.

Sastojci:

  • 1 kg razna riba (šaran, pastrmka, ostale kvalitetne ciprinide kao što su plotica, klen, škobalj, mrena, ili druge vrste poput soma i grgeča). Iako se može koristiti različita riba, birajte ukusne vrste po svom izboru.
  • 80 g sojine mrvice
  • 100 g crni luk
  • 1 kafena kašičica beli luk u prahu  (3-4 g)
  • 1 supena kašika slatka aleva paprika (5-8 g)
  • 3 g ljuta aleva paprika
  • 3 g beli biber
  • ½ kafene kašičice prašak za pecivo
  • 70 ml maslinovo ulje
  • 50 ml kisela voda
  • So po ukusu
  • 1-2 supene kašike belo brašno
  • Začini – izbor između bosiljka, ruzmarina i peršuna, ili po vašem ukusu

Priprema riblje pljeskavice:

  1. Sirovu ribu ogulite, izvadite kičmu i veće kosti, i samljite je dva puta na mašini za meso.
  2. Sojine mrvice potopite u toplu vodu i ostavite ih 30 minuta, zatim procedite i sjedinite sa samlevenom ribom.
  3. Blendirajte crni luk i dodajte ga u smesu od ribe i sojinih mrvica.
  4. U smesu dodajte ostale sastojke i dobro promešajte.
  5. Na kraju dodajte maslinovo ulje, i pažljivo promešajte dok ne dobijete stabilnu kompaktnu masu koju možete oblikovati u pljeskavice.
  6. Oblikujte pljeskavice po želji i ostavite smesu da odstoji 24 sata na temperaturi do 10⁰ C.
  7. Stavite šerpu ili tiganj na srednje jaku vatru i sipajte dovoljno biljnog ulja da prekrije dno tiganja.
  8. Pustite ulje da se dobro zagreje. Da biste proverili da li je ulje dovoljno toplo za prženje, možete ubaciti malu količinu testa ili mrvicu hleba. Ako se ulje odmah zapeni i proizvodi šum, ono je dovoljno vruće.
  9. Pažljivo spustite riblje pljeskavice u vrelo ulje koristeći kašiku ili viljušku. Ne pretrpavajte tiganj; ostavite dovoljno prostora između svake pljeskavice kako bi se pravilno ispržile.
  10. Pržite pljeskavice dok ne postanu zlatno smeđe sa obe strane, što obično traje 3-5 minuta s obe strane, zavisno o debljini i veličini pljeskavica. Koristite ravnu lopaticu ili viljušku da okrećete pljeskavice kako biste ravnomerno ispržili obe strane.
  11. Kad primetite da su pljeskavice postale lepe zlatno smeđe boje i da su hrskave, izvadite ih iz ulja i stavite na tanjir obložen papirom za upijanje masnoće kako biste se rešili viška ulja.
  12. Preporučljivo je posoliti pljeskavice odmah nakon izlaska iz ulja dok su još vruće, kako bi se so bolje zadržala na površini.
  13. Poslužite riblje pljeskavice toplo uz omiljeni prilog i sos po izboru.

Pogledajte još: Pastrmka iz rerne i varivo na dalmatinski način (R)

Recept je zahtevan, ali strpljenje će biti nagrađeno najboljim ukusom riblje pljeskavice. Prijatno!

5/5 (3 Reviews)

† Oktobar 2024.

P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
© Crkveni kalendar
Prethodni recept
Sledeći recept
spot_img

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Poslednji recepti

spot_img

Još posnih recepata

spot_img