Isprobajte ovaj recept za najbolje riblje pljeskavice ikada! Sa pažljivo odabranom raznovrsnom ribom i pažljivo izbalansiranim začinima, ove pljeskavice će vas oduševiti svojim ukusom. Sastojci su pažljivo izmereni kako biste postigli savršenu teksturu i aromu. Recept je zahtevan, ali trud se isplati. Poslužite ove ukusne riblje pljeskavice kao glavno jelo na vašem stolu i uživajte u jedinstvenim ukusima koje nude.
Sastojci:
- 1 kg razna riba (šaran, pastrmka, ostale kvalitetne ciprinide kao što su plotica, klen, škobalj, mrena, ili druge vrste poput soma i grgeča). Iako se može koristiti različita riba, birajte ukusne vrste po svom izboru.
- 80 g sojine mrvice
- 100 g crni luk
- 1 kafena kašičica beli luk u prahu (3-4 g)
- 1 supena kašika slatka aleva paprika (5-8 g)
- 3 g ljuta aleva paprika
- 3 g beli biber
- ½ kafene kašičice prašak za pecivo
- 70 ml maslinovo ulje
- 50 ml kisela voda
- So po ukusu
- 1-2 supene kašike belo brašno
- Začini – izbor između bosiljka, ruzmarina i peršuna, ili po vašem ukusu
Priprema riblje pljeskavice:
- Sirovu ribu ogulite, izvadite kičmu i veće kosti, i samljite je dva puta na mašini za meso.
- Sojine mrvice potopite u toplu vodu i ostavite ih 30 minuta, zatim procedite i sjedinite sa samlevenom ribom.
- Blendirajte crni luk i dodajte ga u smesu od ribe i sojinih mrvica.
- U smesu dodajte ostale sastojke i dobro promešajte.
- Na kraju dodajte maslinovo ulje, i pažljivo promešajte dok ne dobijete stabilnu kompaktnu masu koju možete oblikovati u pljeskavice.
- Oblikujte pljeskavice po želji i ostavite smesu da odstoji 24 sata na temperaturi do 10⁰ C.
- Stavite šerpu ili tiganj na srednje jaku vatru i sipajte dovoljno biljnog ulja da prekrije dno tiganja.
- Pustite ulje da se dobro zagreje. Da biste proverili da li je ulje dovoljno toplo za prženje, možete ubaciti malu količinu testa ili mrvicu hleba. Ako se ulje odmah zapeni i proizvodi šum, ono je dovoljno vruće.
- Pažljivo spustite riblje pljeskavice u vrelo ulje koristeći kašiku ili viljušku. Ne pretrpavajte tiganj; ostavite dovoljno prostora između svake pljeskavice kako bi se pravilno ispržile.
- Pržite pljeskavice dok ne postanu zlatno smeđe sa obe strane, što obično traje 3-5 minuta s obe strane, zavisno o debljini i veličini pljeskavica. Koristite ravnu lopaticu ili viljušku da okrećete pljeskavice kako biste ravnomerno ispržili obe strane.
- Kad primetite da su pljeskavice postale lepe zlatno smeđe boje i da su hrskave, izvadite ih iz ulja i stavite na tanjir obložen papirom za upijanje masnoće kako biste se rešili viška ulja.
- Preporučljivo je posoliti pljeskavice odmah nakon izlaska iz ulja dok su još vruće, kako bi se so bolje zadržala na površini.
- Poslužite riblje pljeskavice toplo uz omiljeni prilog i sos po izboru.
Pogledajte još: Pastrmka iz rerne i varivo na dalmatinski način (R)
Recept je zahtevan, ali strpljenje će biti nagrađeno najboljim ukusom riblje pljeskavice. Prijatno!