U svetu kulinarskih čarolija, posna ishrana često može izgledati izazovno. Međutim, činjenica da izbegavate određene namirnice ne znači da morate odustati od uživanja u ukusnim poslasticama. Evo kako da napravite jednu neodoljivu posnu čoko cimet tortu koja će vas osvojiti svojim bogatim ukusom i aromatičnom kombinacijom čokolade i cimeta.
Potrebno:
- Kore:
- 250g brašna
- 2 kašike kakaoa
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1 kašičica cimeta
- 250 ml kisele vode
- 120 ml ulja
- 150g šećera
- 3 pune kašike džema
- Premaz:
- 6 kašika džema
- 10 kašika mlevenih oraha
- Preliv:
- 200 g posne čokolade
- 6 kašika ulja
- Fil:
- 1 l ovsenog mleka *
- 6 kašika šećera
- 9 kašika gustina
- 100 g posne čokolade
- 150 g margarina posnog
- 3 kašike šećera u prahu
Priprema
Pomešati brašno, kakao, sodu bikarbonu i cimet, dodati šećer, vodu, ulje i džem.
Mešati da se masa ujednači i od dobijene mase ispeći tri korice u kalupu 20 x 30 cm.
Može se peći i jedna kora u velikom plehu od rerne pa je preseći na tri lente.
Korice peći na 180°C oko 15 minuta.
U malo mleka razmutiti gustin i zakuvati u preostalom zasladjenom mleku. U toplo dodati izlomljenu čokoladu pa ohladiti.
Margarin penasto umutiti sa šećerom u prahu i sjediniti sa ohladjenim filom.
Pomešati džem i orahe pa svaku koru time premazati, a zatim preko toga preliti sa rastopljenom čokoladom i uljem.
Kada se čokolada stegne filovati korice.
Odgore ukrasiti po želji rastopljenom čokoladom, rendanom, orasima…
Cimet se može izostaviti pa će se dobiti lepa čokoladna torta.
*Ovseno mleko lako ćete sami napraviti. 300 g ovsenih pahuljica usitniti u blenderu, naliti sa 1 l vode i dobro izmutiti.
Dobijeno mleko procediti kroz gazu.
Možete koristiti i i neko drugo biljno mleko ili čak vodu, ali sa mlekom je puniji i lepši ukus.
Ova posna čoko cimet torta je dokaz da se i na posnoj ishrani može uživati u ukusnim poslasticama. Spremite je za posebne prilike ili jednostavno kako biste uživali u slatkom zadovoljstvu.
Prijatno!
View this post on Instagram