(V) voda • (U) ulje • (R) riba

Boranija (U)

Posni kuvar

Boranija, omiljeni balkanski specijalitet, postaje još primamljivija kada se priprema kao posno jelo. Ovo jednostavno, a istovremeno bogato i hranljivo jelo, pruža toplinu i udobnost u svakom zalogaju. Danas ćemo vam predstaviti recept za posnu boraniju koji će oduševiti vaša čula i postati omiljeni obrok tokom posta ili bilo kog drugog dana u godini.

Sastojci:

  • 1 kg boranije
  • 2 zrela paradajza, sitno iseckana
  • 3 glavice crnog luka, isečenog na režnjeve
  • 7 čenova belog luka, svaki presečen napola
  • peršun, sitno iseckan
  • maslinovo ulje
  • so, biber
  • 2 tikvice (nije neophodno)
  • 2 manja kromira (nije neophodno)

Boranija – Priprema:

  • Ukoliko je boranija sveža, nije potrebna voda, skuvaće se u svom soku.
  • Uklonite vrhove i vlakna (konce) boranije i operite je. Stavite u ekspres lonac i posolite.
  • Dodajte paradajz, crni i beli luk, peršun i ulje. Poklopcem zatvorite ekspres lonac i stavite ga na vatru.
  • U narednih 60 – 70 minuta boranija će biti gotova. Dodlajte biber neposredno pre nego što lonac sklonite s vatre.
  • Ukoliko boranija nije sveža, onda je ubacite u kipuću vodu, a lonac sve vreme neka stoji na jakoj temperaturi.
  • Možete dodati tikvice i krompir. Ali ovo dvoje postavite uza zid lonca, oko boranije, ne preko nje.

Pročitajte još: Prebranac

Posna boranija, Boranija
Posna boranija

Posna boranija je idealan izbor za sve koji žele da uživaju u tradicionalnom ukusu bez mesa. Ovo jelo je ne samo ukusno, već i bogato vitaminima i mineralima, čineći ga zdravim i balansiranim obrokom. Isprobajte ovaj recept i dopustite svojim čulima da uživaju u harmoniji sočnog povrća i začina. Prijatno!

5/5 (2 Reviews)

† Oktobar 2024.

P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
© Crkveni kalendar
Prethodni recept
Sledeći recept
spot_img

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Poslednji recepti

spot_img

Još posnih recepata

spot_img