(V) voda • (U) ulje • (R) riba

Prebranac (U)

Posni kuvar

Prebranac je omiljeni srpski specijalitet koji je posebno popularan tokom posta i verskih praznika. Ovaj recept za manastirski prebranac je izuzetno jednostavan, a rezultat je odličan. Saznajte kako se pravi prebranac:

Sastojci:

  • 1 kg pasulja, krupnog zrna
  • 7 glavica crnog luka, srednje veličine
  • 10 čenova belog luka
  • svež paradajz, oljušten i iseckan, ili 1/2 l paradajz-soka
  • slatka crvena paprika
  • lovorov list
  • dosta peršuna
  • 2,5-3 dl maslinovog ulja
  • mleveni crni biber ili ljuta tucana paprika
  • so
  • šargarepa

Prebranac – Priprema:

  • Prethodne večeri potopite pasulj nek prenoći u mlakoj vodi. Ujutru prospite vodu i kuvajte pasulj u novoj, hladnoj vodi. Kad pasulj provri, procedite ga, prospite vodu i zamenite je novom. Tako uradite pet-šest puta. Kuvanjem u više voda uklanjate iz pasulja gasove.
  • S vremena na vreme proveravajte da li je zrno pasulja kuvano, odnosno da li je postalo meko. Potom sklonite lonac sa šporeta, ali ne prosipajte vodu, već ostavite pasulj da stoi u njoj.
  • Za to vreme pripremite ostale sastojke, očistite i iseckajte crni, beli luk i peršun. Sve ih pomešajte i izručite u posudu u kojoj ćete spremati prebranac. Sipajte paradajz-sok ili iseckani svež paradajz, maslinovo ulje, so i papriku. Zatim dodajte i pasulj i sve lagano izmešajte.
  • Obratite pažnju da nalijete dovoljno vode jer sam pasulj tokom pečenja u rerni apsorbuje tečnost. Nalijte vrelu vodu, nikako hladnu. Ubacite u rernu i kuvajte oko sat vremena, dok se luk ne raskuva.
    ……
  • Ukoliko stavljate šargarepu, neophodno je skuvati je ranije s pasuljem, inače, ako je sirova u rerni, ostaće nekuvana.
  • Ukoliko ne volite pikantno, izostavite biber i tucanu papriku.
  • Neki kuvari luk dinstaju posebno, a onda ga već spremljenog dodaju u pasulj.
  • Takođe, dok se pasulj kuva, možete odvojeno spremati zapršku. Dinstajte najpre luk, a zatim dodajte ostale sastojke i na kraju sve sjedinite s pasuljem u posudi za pečenje. Ovako ćete uštedeti na vremenu.

Pročitajte još: Marinirana skuša iz rerne sa varivom od krompira i spanaća

Manastirski prebranac
Manastirski prebranac

Posni prebranac je savršen obrok za hladne zimske dane, praznične trpeze ili bilo koju priliku kada želite da uživate u ukusnom, tradicionalnom jelu bez mesa. Ovaj jednostavan recept ne samo da će zadovoljiti vašu glad, već će vas i zagrejati srcem svojim bogatim ukusom i mirisom. Uživajte u svakom zalogaju ovog autentičnog posnog jela! Prijatno!

5/5 (2 Reviews)

† Maj 2024.

P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
© Crkveni kalendar
Prethodni recept
Sledeći recept
spot_img

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Poslednji recepti

spot_img

Još posnih recepata

spot_img