Prebranac je omiljeni srpski specijalitet koji je posebno popularan tokom posta i verskih praznika. Ovaj recept za manastirski prebranac je izuzetno jednostavan, a rezultat je odličan. Saznajte kako se pravi prebranac:
Sastojci:
-
1 kg pasulja, krupnog zrna
-
7 glavica crnog luka, srednje veličine
-
10 čenova belog luka
- svež paradajz, oljušten i iseckan, ili 1/2 l paradajz-soka
-
slatka crvena paprika
-
lovorov list
-
dosta peršuna
-
2,5-3 dl maslinovog ulja
- mleveni crni biber ili ljuta tucana paprika
- so
- šargarepa
Prebranac – Priprema:
-
Prethodne večeri potopite pasulj nek prenoći u mlakoj vodi. Ujutru prospite vodu i kuvajte pasulj u novoj, hladnoj vodi. Kad pasulj provri, procedite ga, prospite vodu i zamenite je novom. Tako uradite pet-šest puta. Kuvanjem u više voda uklanjate iz pasulja gasove.
-
S vremena na vreme proveravajte da li je zrno pasulja kuvano, odnosno da li je postalo meko. Potom sklonite lonac sa šporeta, ali ne prosipajte vodu, već ostavite pasulj da stoi u njoj.
-
Za to vreme pripremite ostale sastojke, očistite i iseckajte crni, beli luk i peršun. Sve ih pomešajte i izručite u posudu u kojoj ćete spremati prebranac. Sipajte paradajz-sok ili iseckani svež paradajz, maslinovo ulje, so i papriku. Zatim dodajte i pasulj i sve lagano izmešajte.
-
Obratite pažnju da nalijete dovoljno vode jer sam pasulj tokom pečenja u rerni apsorbuje tečnost. Nalijte vrelu vodu, nikako hladnu. Ubacite u rernu i kuvajte oko sat vremena, dok se luk ne raskuva.
…… -
Ukoliko stavljate šargarepu, neophodno je skuvati je ranije s pasuljem, inače, ako je sirova u rerni, ostaće nekuvana.
-
Ukoliko ne volite pikantno, izostavite biber i tucanu papriku.
-
Neki kuvari luk dinstaju posebno, a onda ga već spremljenog dodaju u pasulj.
-
Takođe, dok se pasulj kuva, možete odvojeno spremati zapršku. Dinstajte najpre luk, a zatim dodajte ostale sastojke i na kraju sve sjedinite s pasuljem u posudi za pečenje. Ovako ćete uštedeti na vremenu.
Pročitajte još: Marinirana skuša iz rerne sa varivom od krompira i spanaća
Posni prebranac je savršen obrok za hladne zimske dane, praznične trpeze ili bilo koju priliku kada želite da uživate u ukusnom, tradicionalnom jelu bez mesa. Ovaj jednostavan recept ne samo da će zadovoljiti vašu glad, već će vas i zagrejati srcem svojim bogatim ukusom i mirisom. Uživajte u svakom zalogaju ovog autentičnog posnog jela! Prijatno!