Čupavci su klasična poslastica koja je omiljena širom Balkana, ali obično se prave sa sastojcima kao što su mleko i jaja. Međutim, za one koji prate posnu ishranu ili imaju alergije na ove sastojke, postoji odlična alternativa – posni čupavci. Ove poslastice su podjednako ukusne i mekane, a pripremaju se bez mleka, jaja i maslaca. Saznajte kako da napravite svoje posne čupavce i uživate u tradicionalnom ukusu na posni način.
Sastojci za koru:
- 200g brašna
- 200ml vode
- 200g šećera
- 50g griza (pšeničnog)
- prašak za pecivo
- kesica vanilin šećera
- čep sirćeta
Za preliv:
- 50g kakaoa
- 200ml vode
- 200g šećera
I još:
- 100g kokosa
Posni čupavci – priprema:
- Sve sastojke ya koru pomešati pa sipati u tepsiju obloženu pek papirom.
- Peći oko 20min u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.
- Posle pečenje izvaditi iz tepsije, odvojiti od pek papira i ostaviti da se ohladi.
- Staviti sastojke za preliv u šerpu, kuvati dok se šećer ne istopi, oko 10 min. Ostaviti da se prohladi.
- Koru iseći na kockice, umakati u preliv pa valjati u kokos.
Posni čupavci su ukusna poslastica koja dokazuje da posna ishrana može biti jednako ukusna i zadovoljavajuća kao i tradicionalna ishrana. Prijatno!
View this post on Instagram