(V) voda • (U) ulje • (R) riba

Pečene paprike u paradajz sosu (U)

Ovo jelo je izuzetno ukusno i dok je toplo, ali možda još bolje kad se dobro ohladi.

Posni kuvar

Ovo jelo je klasik leta i rane jeseni, kada su paprike i paradajz najslađi i najmirisniji. Pečene paprike u bogatom domaćem sosu od paradajza, sa dodatkom belog luka i svežeg peršuna, predstavljaju savršeno lagan, ali ukusan obrok.

Jelo je potpuno posno i može se poslužiti i toplo i hladno, kao glavno jelo uz hleb ili kao prilog uz druga jela. Prženje paprika nakon pečenja daje im dodatnu aromu, a gust domaći sos obavija sve u savršen sklad.

Sastojci:

  • 12 paprika
  • 1 kg zrelih paradajza
  • 1 manja glavica crnog luka (sitno seckana)
  • 3–4 čena belog luka (isečena na listiće)
  • 1/2 veze svežeg peršuna
  • 1/2 kašičice mlevene aleve paprike
  • So po ukusu
  • 1/2 kašičice šećera
  • Malo brašna (za valjanje paprika)
  • Ulje (suncokretovo ili maslinovo)

Pečene paprike u paradajz sosu – Priprema:

  • Paprike operite, osušite i poređajte u veliki pleh obložen papirom za pečenje. Pecite ih u unapred zagrejanoj rerni na 190°C oko 45 minuta, uz okretanje na pola vremena kako bi se ravnomerno ispekle.
  • Kada su pečene, stavite ih u plastičnu kesu da se napare i lakše oljušte. Pažljivo ih oljuštite – paprike su mekane i lako se cepaju, zato budite nežni.
  • Na aluminijumskoj foliji pospite malo brašna. Svaku papriku posolite i pažljivo uvaljajte u brašno.
  • U tiganju zagrejte malo ulja i propržite paprike sa obe strane dok ne dobiju zlatkastu boju. Slažite ih u veću činiju ili plitku posudu.

Pečene paprike u paradajz sosuZa sos: U šerpi zagrejte vodu do ključanja i ubacite oprane paradajze. Kuvajte ih 3–4 minuta, zatim ih prebacite u činiju i oljuštite. Paradajze sitno iseckajte, narendajte ili sameljite u blenderu ili secku.

U tiganju u kom ste pržili paprike obrišite višak ulja, nalijte sveže ulje i propržite crni luk i sitno seckane stabljike peršuna, uz prstohvat soli. Kada luk dobije lepu zlatnu boju, dodajte beli luk, a posle 30 sekundi i paradajz.

Posolite, dodajte šećer i kuvajte na laganoj vatri (3/6 na ringli) dok se sos ne zgusne – oko 1 sat. Pred kraj dodajte alevu papriku i po potrebi još soli.

U gotov sos dodajte listiće peršuna i dobro promešajte.

U činiju sipajte deo sosa, poređajte paprike i prelijte ih ostatkom sosa.

Pogledajte još: Posna krompir salata

Ovo jelo je izuzetno ukusno i dok je toplo, ali možda još bolje kad se dobro ohladi. Savršeno se slaže sa kriškom hleba i šoljom jogurta, mada i potpuno samo za sebe pruža pravo zadovoljstvo.

Ako volite pikantniji ukus, možete u sos dodati malo ljute papričice ili dimljene paprike. Čuvajte ga u frižideru do 3 dana – ukusi će vremenom postajati još bogatiji.

4.2/5 (6 Reviews)

† Jun 2025.

P U S Č P S N
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
© Crkveni kalendar
spot_img

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Poslednji recepti

spot_img

Još posnih recepata

spot_img