(V) voda • (U) ulje • (R) riba

Posna riba punjena povrćem (R)

Posni kuvar

Posna riba punjena povrćem je savršen obrok za sve koji žele laganu, ali hranljivu večeru. Ovaj recept kombinuje sočnu ribu, sveže povrće poput krompira, šargarepe i graška, te aromatične začine, sve pečeno do savršenstva. Idealno za posnu ishranu ili kao zdrav ručak tokom zime.

Sastojci:

  • 2 veće morske ili rečne ribe po izboru (skuša, smuđ, pastrmka)
  • 1 kg krompira
  • 300 g šargarepe
  • 250 g smrznutog graška
  • 2-3 manje glavice crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 3-4 kašike povrtnog bujona iz kocke
  • Veza peršuna
  • 3-4 kašike ulja
  • Limun (po želji)
  • Biber, so (po ukusu)
  • Pomorandža (za dekoraciju)

Posna riba punjena povrćem – Priprema:

  1. Priprema povrća:
    • Svo povrće (krompir, šargarepu, crni i beli luk) operite i oljuštite.
    • Krompir i crni luk isecite na kockice, a šargarepu na krugove.
    • U velikoj posudi pomešajte sve iseckano povrće sa smrznutim graškom, seckanim belim lukom i sitno iseckanim peršunom.
    • Dodajte suvi povrtni bujon, so, biber i 2-3 kašike ulja. Dobro promešajte da se povrće ujednačeno začini.
  2. Priprema ribe:
    • Ribu očistite, operite i odstranite glave.
    • Posolite unutrašnjost riba i napunite ih pripremljenim povrćem.
    • Poređajte punjene ribe u posudu za pečenje.
  3. Pečenje:
    • Prelijte ribe sa preostalim uljem, a preko njih rasporedite ostatak povrća iz filovanja.
    • Narezane kolutove pomorandže rasporedite po ribi i povrću za dodatnu svežinu i aromu.
    • Posudu prekrijte aluminijumskom folijom i stavite je u prethodno zagrejanu rernu na 180°C.
    • Pecite oko 60 minuta. Pred kraj pečenja (oko 10 minuta pre nego što završite), uklonite foliju, pojačajte temperaturu na 200°C i zapecite da riba i povrće porumene.
  4. Posluživanje:
    • Kada je riba lepo pečena i povrće omekšalo, izvadite iz rerne i poslužite toplo.
    • Po želji, pre serviranja, možete posuti još svežim peršunom ili dodati malo limunovog soka za osvežavajući ukus.

Pogledajte još: Riblja čorba

Posna riba punjena povrćem predstavlja ukusan i zdrav obrok koji spaja bogatstvo morskih plodova i hranljive vrednosti povrća. Ovaj recept je savršen za sve koji žele uživati u laganom, ali zasitnom obroku, bez kompromisa po pitanju ukusa. Jednostavna priprema, bogatstvo vitamina i minerala iz povrća, kao i sočnost ribe, čine ovaj obrok odličnim izborom za post, ali i svakodnevnu ishranu. Isprobajte ovaj recept i uverite se u njegovu svestranost i nutritivnu vrednost – pravo zadovoljstvo za vaše nepce!

5/5 (2 Reviews)

† Decembar 2024.

P U S Č P S N
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
© Crkveni kalendar
spot_img

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Poslednji recepti

spot_img

Još posnih recepata

spot_img