(V) voda • (U) ulje • (R) riba

Riblja čorba (R)

Posni kuvar

U bogatoj gastronomskoj tradiciji Srbije, riblja čorba zauzima posebno mesto kao omiljeni specijalitet. Ovaj ukusni obrok je popularan tokom cele godine, a posebno u vreme posta i prolećnih meseci kada su reke i jezera bogata ribom.

Sastojci:

  • 1,4 kg ribe (deblje sečene)
  • 2 dl paradajz-soka
  • 10-15 biberovih zrna
  • mleveni biber
  • 1 dl maslinovog ulja
  • supena kašika suvog biljnog začina
  • 4 supene kašike začinske paprike
  • 1 dl belog vina
  • 100 g mlevenog ribljeg mesa, bez kostiju
  • so

Riblja čorba – Priprema:

  • Očišćenu ribu isecite na deble komade, potkovice 3-5 centimetara debljine. Svaki kotlet (potkovicu) isecite na 4 dela, posolite i prelijte decilitrom belog vina.
  • Posudu s ribom prekrijte i ostavite da odstoji jedan sat. Za to vreme u manjoj šerpi skuvajte 100 grama otkoštenog mlevenog ribljeg mesa.
  • Nakon sat vremena, kad je riba odstojala, stavite je u lonac za kuvanje čorbe. Preko izručite kuvanu mlevenu ribu s vodom u kojoj se kuvala. Dodajte ulje, paradajz-sok, suvi biljni začin i biber. Sipajte oko 4 litra vode i stavite na vatru da čorba, sve vreme dok se kuva, ključa. Kad počne da ključa, dodajte začinsku papriku, po kašiku na porciu.
  • Za kuvanje riblje čorbe pogodan je kotlić kako biste izbegli mešanje varjačom, koja može izdrobiti ribu. Čorbu u kotliću mešamo samo okretanjem kotlića.

Pročitajte još: Marinirana skuša iz rerne sa varivom od krompira i spanaća

Riblja čorba nije samo ukusna, već i izuzetno hranljiva. Riba je izvor visokokvalitetnih proteina i omega-3 masnih kiselina, čineći je izuzetno važnom za zdravu ishranu. Omega-3 masne kiseline su poznate po svojim blagotvornim efektima na srce i mozak, čineći riblju čorbu ne samo ukusnim, već i pametnim izborom za vaše zdravlje. Prijatno!

5/5 (3 Reviews)

† Decembar 2024.

P U S Č P S N
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
© Crkveni kalendar
Prethodni recept
Sledeći recept
spot_img

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Poslednji recepti

spot_img

Još posnih recepata

spot_img