Posna proja sa blitvom je ukusno i hranljivo jelo koje će zadovoljiti vašu glad, a istovremeno vam pružiti zdravu dozu lisnatog povrća. Ovaj recept vam omogućava da lako pripremite proju sa blitvom, ali takođe možete eksperimentisati i koristiti praziluk, spanać, zelje ili drugo lisnato povrće po vašem izboru. Sledite korake u nastavku i uživajte u ovom ukusnom obroku!
Sastojci:
- 2 šolje kukuruznog brašna
- 1 šolja pšeničnog brašna
- 1 veza blitve (ili zamena po želji: praziluk, spanać, zelje)
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1/2 šolje ulja
- 1 šolja kisele vode
Priprema:
- Operite blitvu (ili drugo lisnato povrće po izboru), osušite listove ubrusom, i isecite je na trake. Ako koristite praziluk, spanać, ili zelje, pripremite ih na isti način.
- U dubljoj posudi pomešajte kukuruzno i pšenično brašno, dodajte prašak za pecivo i so. Dobro promešajte suve sastojke.
- U posebnoj činiji, pomešajte ulje i kiselu vodu.
- Dodajte pripremljenu blitvu (ili drugo povrće) u suve sastojke. Zatim polako dodajte smesu ulja i kisele vode. Dobro izmešajte sve sastojke varjačom dok ne dobijete kompaktno testo.
- Pripremite kalup za projice tako što ćete ga nauljiti ili obložiti papirom za pečenje.
- Prebacite testo u kalup za projice i ravnomerno ga rasporedite po dnu.
- Stavite kalup u prethodno ugrejanu rernu na 200°C. Pecite proju 25 minuta, ili dok ne postane zlatno smeđa i čvrsta na dodir.
- Nakon pečenja, izvadite proju iz rerne i ostavite je da se malo ohladi pre nego što je isečete na komade i poslužite.
Pogledajte još: Posna pita od heljdinih kora sa šampinjonima i crnim lukom (U)
Ova posna proja sa blitvom je odlična kao lagani obrok ili prilog, i možete je prilagoditi svojim željama i ukusu koristeći različito lisnato povrće po želji. Prijatno!