(V) voda • (U) ulje • (R) riba

Posna slana torta (R)

Posni kuvar

Slane torte su popularna posna jela koja se često pripremaju za različite proslave i svečane prilike. Ako želite impresionirati svoje goste ukusnom i kreativnom posnom tortom, evo recepta koji će vas oduševiti. Ova posna slana torta sastoji se od mekanih korica i tri različita filovanja koja čine savršenu kombinaciju ukusa i tekstura.

Sastojci za KORICE:

  • 800-900g brašna tip 400
  • 2 kafene kašike soli
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 4 šoljice ulja
  • 1/2 flaše piva (250ml)
  • 100g pečenog susama

Sastojci za FIL I (CRVENI FIL):

  • 1 manji struk praziluka
  • 1 konzerva tunjevine u salamuri
  • 1/2 tegle šampinjona
  • 100g masline
  • 1/2 supena kašika senfa
  • 2 supene kašike ajvara
  • So, biber, posni majonez po ukusu

Sastojci za FIL II (SVETLI FIL):

  • 450g kukuruza šećerca (obariti)
  • 250g posnog kačkavalja
  • 2 konzerve tunjevine u salamuri
  • 5-6 supenih kašika posnog majoneza
  • So, biber po ukusu

Sastojci za FIL III (ZELENI FIL):

  • 250g barene šargarepe
  • 1/2 tegle kiselih krastavčića
  • 1/2 manje konzerve graška
  • 1/2 tegle šampinjona
  • Šaka barenog spanaća
  • Posni majonez, so, biber po ukusu

Dodatni sastojci:

  • 1 posni margarin
  • Posni majonez po potrebi

Priprema:

  1. Priprema Korica: Korice pripremite dan ranije. Rastanjite testo i prenesite ga na pleh dimenzija 30x22cm. Odsecite višak, ali korice ne treba da budu previše tanke. Pecite ih na 180°C dok ne postanu bledo-žute, kao vanilice. Nakon pečenja, čuvajte ih u zvonu za tortu ili kesi, budući da su lomljive.
  2. Priprema Filova: Za svaki fil, prvo iseckajte sastojke, a zatim ih usitnite štapnim mikserom ili blenderom. Dodajte po 1/3 umućenog margarina i posnog majoneza po potrebi. Filove za tortu treba da budu kremasti i lako razmazivi.
  3. Filovanje Torti: Tortu filujte sledećim redosledom: korica – fil I – korica – fil II – korica. Pritisnite lagano odozgo i stavite težu knjigu ili predmet da se slojevi dobro spoje. Ostavite tortu da se odmara preko noći.
  4. Završni Dodaci: Narednog dana, premažite tortu filom III. Po želji, možete dodati rendani posni kačkavalj kao ukras.

Savet za Kreativnost:

  • Ako želite dodatnu raznolikost, filove možete rasporediti drugačijim redosledom ili kombinovati sastojke prema vašem ukusu.
  • Ako vam je priprema korica previše zahtevna, koristite gotove kore za rozen-tortu i dodajte pečeni susam u fil II za dodatnu hrskavost.

Ova posna slana torta je ne samo ukusna već i pravi vizuelni spektakl na trpezi. Uživajte u eksperimentisanju s filovima i prilagodite ih prema vašem ukusu. Vaši gosti će biti oduševljeni ovom poslasticom bez mesa!

5/5 (2 Reviews)

† Oktobar 2024.

P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
© Crkveni kalendar
spot_img

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Poslednji recepti

spot_img

Još posnih recepata

spot_img