(V) voda • (U) ulje • (R) riba

Posni slavski kolač (U)

Posni kuvar

Oduševite svoje goste ukusnom i dekorativnom posnom slavskom pogačom. Ovaj kolač je idealan za svečane prilike i slavske obede. Pogača je pripremljena bez mlečnih proizvoda i jaja, što je čini savršenim izborom za posne obroke. Sledite jednostavne korake ovog recepta i stvorite impresivan kulinarski komad za vaš sto.

Sastojci:

  • 1 kg oštrog brašna (tip 400)
  • 4,5 dl vode
  • 1 dcl ulja
  • 1 svež kvasac
  • 4 kašičice šećera
  • 2 kašičice soli

Posni slavski kolač – Priprema:

  1. Rastvorite kvasac u 2 dl tople vode i dodajte 2 kašičice šećera. Ostavite ga da se aktivira oko 10 minuta, dok ne postane penušav.
  2. U velikoj činiji pomešajte brašno i so. Dodajte aktivirani kvasac i preostalu vodu (2,5 dl) u smesu. Dobro promešajte dok ne dobijete glatko testo.
  3. Dodajte ulje i preostale 2 kašičice šećera u testo. Nastavite mesiti dok se svi sastojci dobro sjedine i testo postane glatko.
  4. Pokrijte činiju sa testom krpom ili providnom folijom i ostavite ga da nadođe na toplom mestu, obično oko 1-2 sata, ili dok se testo ne udvostruči.
  5. Kada je testo naraslo, podelite ga na 4 dela, od kojih su 3 dela jednaka, a 1 deo manji.
  6. Premažite pleh za pečenje uljem ili posnim margarinom, a zatim pospite tankim slojem brašna. Prvi, najveći deo testa rastanjite u veličini pleha i stavite ga na dno pleha.
  7. Sredinu ovog razvijenog dela testa premažite sa malo ulja.
  8. Drugi deo testa takođe razvijte u veličini pleha, a zatim ga isecite na 12 jednakih delova. Poređajte ove trouglove preko prvog sloja testa, jedan do drugog.
  9. Premažite vrhove trouglova sa malo ulja.
  10. Treći deo testa razvijte kao i drugi, a zatim poređajte preko trouglova koje ste prethodno postavili. Vrhove trouglova preklopite tako da svaki vrh gornjeg trougla ide u levu stranu, a vrh donjeg trougla ide u desnu stranu. Pobrinite se da se trouglovi tačno poklapaju kako bi se formirao cvet prilikom pečenja.
  11. Preostali, četvrti deo testa koristite za popunjavanje sredine cveta.
  12. Pogaču ostavite da nadođe još oko sat vremena.
  13. U međuvremenu, zagrejte rernu na 200°C.
  14. Pecite pogaču u prethodno zagrejanoj rerni oko 30-40 minuta, ili dok ne postane lepo zlatno smeđa.

Nakon pečenja, izvadite pogaču i ostavite je da se ohladi pre nego što je poslužite na trpezi. Ova posna slavska pogača će biti ukusan i dekorativan dodatak bilo kojoj svečanoj prilici.

5/5 (2 Reviews)

† Februar 2024.

P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29
© Crkveni kalendar
spot_img

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Poslednji recepti

spot_img

Još posnih recepata

spot_img