Posno bejgl pecivo – mekani iznutra, hrskavi spolja, predstavljaju savršen dodatak posnoj trpezi. Ovaj recept, sa pažljivo odabranim sastojcima, pruža jednostavnu pripremu i neodoljiv ukus koji će zadovoljiti sva nepca. Posipani susamom, suncokretom i lanom, ovi bejgli čine ukusan i privlačan izbor za sve ljubitelje posnih specijaliteta.
Sastojci:
- 650g brašna
- 1/3 pakovanja kvasca
- 1,5 kašika šećera
- 1 kašika soli
- 2dl vode
- 1 kašika ulja
- 2l vode
- 1 kašika sode bikarbone
- Susam, suncokret, lan (za posipanje)
Posno Bejgl pecivo – Priprema:
- U 2dl mlake vode razmutite kvasac i dodajte pola kašike šećera. Ostavite 10 minuta da se kvasac aktivira.
- U posudi za mešanje sipajte brašno, dodajte preostali šećer i so, pa dodajte aktivirani kvasac. Umesite testo mikserom, dodajući kašiku ulja i eventualno još vode dok ne dobijete kompaktnu masu. Testo treba biti nešto tvrđe.
- Podelite testo na 8 jednakih delova i formirajte loptice. Ostavite ih da odstoje 10-15 minuta, prekrivene vlažnom pamučnom krpom.
- Kada svaka lopta (jufka) malo poraste, prstom napravite rupu u sredini i oblikujte ih u formu „debeljuškastog“ đevreka.
- Ostavite formirane bejgle još desetak minuta da odmore, prekrivene krpom.
- Kuvajte ih u ključaloj vodi u kojoj ste dodali kašiku sode bikarbone po minut sa svake strane.
- Kuvane bejgle pospite semenkama (susam, suncokret, lan).
- Pecite bejgle u prethodno zagrejanoj pećnici na 220°C oko 20 minuta, dok ne dobiju zlatno žutu boju.
Poslužite posno bejgl pecivo toplo uz omiljeni namaz ili kao dodatak raznovrsnim posnim obrocima. Uživajte u hrskavoj spoljašnjosti i mekoj unutrašnjosti ovih ukusnih posnih bejgla!