Baklava sa suvim šljivama – tanki slojevi hrskavih kora obavijeni su sočnim punjenjem od mlevenih oraha i slatkih suvih šljiva, natopljeni osvežavajućim sirupom od limuna. Ova poslastica pruža savršenu ravnotežu slatkog i hrskavog, očaravajući sva čula ukusa. Pripremite se za ukusnu avanturu koja će ulepšati vaše trenutke slatkih užitaka.
Sastojci:
- 2 pakovanja tankih kora za baklavu (pitu)
- 500 gr suvih šljiva
- 1 kg mlevenih oraha
- 1,5 kg šećera
- 3 kesice vanilin šećera
- 1 limun
- 1 l vode
- Ulje
Baklava sa suvim šljivama – Priprema:
- Priprema sirupa:
- U šerpu stavite kašiku šećera i pustite da se karamelizuje.
- Dodajte 1 l vode, 1 kg šećera, sok od jednog limuna, i kuvajte dok sirup ne provri.
- Ostavite sirup da se ohladi na hladnom mestu.
- Priprema suvih šljiva:
- Stavite suve šljive u šerpicu i prelijte ih sirupom koji ste prethodno kuvali.
- Kuvajte dok voda ne provri, odnosno dok šljive ne omekšaju.
- Vratite sirup iz šljiva u sirup za baklavu.
- Priprema kora:
- Uzmite jednu koru, pospite je uljem i šećerom.
- Preko nje stavite drugu koru i ponovite postupak, posipajući uljem i šećerom.
- Na treću koru, stavite mlevene orahe preko kojih pospite ulje, šećer i malo sirupa.
- Oko 2 cm od početka kore, poređajte suve šljive.
- Savijanje kore:
- Srolajte koru u rolat, tako da suve šljive budu u sredini.
- Ponavljajte postupak dok ne utrošite sve kore i napunite pleh.
- Pecenje i natapanje:
- Nauljite sve rezove baklave, isprskajte je sa malo ulja i vode.
- Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 150 stepeni oko 45 minuta ili dok ne porumeni.
- Ispečenu baklavu izvadite iz rerne i odmah je natopite prethodno napravljenim i ohlađenim prelivom.
- Prekrijte folijom i ostavite da se natapa.
- Posluživanje:
- Isecite baklavu na parčiće željene širine.
- Ako želite suvlju baklavu, ne morate utrošiti sav preliv odmah, već ga dodajte po želji.
Pogledajte još: Brokoli čorba
Uživajte u sočnoj i ukusnoj baklavi sa suvim šljivama, koja će oduševiti sva nepca svojom bogatom aromom i savršenim spojem sastojaka.