(V) voda • (U) ulje • (R) riba

Baklava sa suvim šljivama (U)

Posni kuvar

Baklava sa suvim šljivama – tanki slojevi hrskavih kora obavijeni su sočnim punjenjem od mlevenih oraha i slatkih suvih šljiva, natopljeni osvežavajućim sirupom od limuna. Ova poslastica pruža savršenu ravnotežu slatkog i hrskavog, očaravajući sva čula ukusa. Pripremite se za ukusnu avanturu koja će ulepšati vaše trenutke slatkih užitaka.

Sastojci:

  • 2 pakovanja tankih kora za baklavu (pitu)
  • 500 gr suvih šljiva
  • 1 kg mlevenih oraha
  • 1,5 kg šećera
  • 3 kesice vanilin šećera
  • 1 limun
  • 1 l vode
  • Ulje

Baklava sa suvim šljivama – Priprema:

  1. Priprema sirupa:
    • U šerpu stavite kašiku šećera i pustite da se karamelizuje.
    • Dodajte 1 l vode, 1 kg šećera, sok od jednog limuna, i kuvajte dok sirup ne provri.
    • Ostavite sirup da se ohladi na hladnom mestu.
  2. Priprema suvih šljiva:
    • Stavite suve šljive u šerpicu i prelijte ih sirupom koji ste prethodno kuvali.
    • Kuvajte dok voda ne provri, odnosno dok šljive ne omekšaju.
    • Vratite sirup iz šljiva u sirup za baklavu.
  3. Priprema kora:
    • Uzmite jednu koru, pospite je uljem i šećerom.
    • Preko nje stavite drugu koru i ponovite postupak, posipajući uljem i šećerom.
    • Na treću koru, stavite mlevene orahe preko kojih pospite ulje, šećer i malo sirupa.
    • Oko 2 cm od početka kore, poređajte suve šljive.
  4. Savijanje kore:
    • Srolajte koru u rolat, tako da suve šljive budu u sredini.
    • Ponavljajte postupak dok ne utrošite sve kore i napunite pleh.
  5. Pecenje i natapanje:
    • Nauljite sve rezove baklave, isprskajte je sa malo ulja i vode.
    • Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 150 stepeni oko 45 minuta ili dok ne porumeni.
    • Ispečenu baklavu izvadite iz rerne i odmah je natopite prethodno napravljenim i ohlađenim prelivom.
    • Prekrijte folijom i ostavite da se natapa.
  6. Posluživanje:
    • Isecite baklavu na parčiće željene širine.
    • Ako želite suvlju baklavu, ne morate utrošiti sav preliv odmah, već ga dodajte po želji.

Pogledajte još: Brokoli čorba

Uživajte u sočnoj i ukusnoj baklavi sa suvim šljivama, koja će oduševiti sva nepca svojom bogatom aromom i savršenim spojem sastojaka.

5/5 (2 Reviews)

† Mart 2024.

P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
© Crkveni kalendar
spot_img

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Poslednji recepti

spot_img

Još posnih recepata

spot_img