Ljutenica, ova tradicionalna balkanska poslastica, donosi spoj bogatih ukusa i aromatičnih začina u vašu kuhinju. Ovaj recept za pripremu ljutenice je idealan za one koji vole blago ljutu i bogato aromatiziranu namirnicu. Jednostavan za pripremu, ovaj ajvar od paprika, šargarepa i peršuna oduševiće vas svojom ukusnošću i svestranošću.
Sastojci za ljutenicu:
- 10 većih ljutih paprika
- 5 crvenih paprika šilja
- 2 šargarepe
- 1 veza peršuna
- 2 korena peršuna
- 3 kašike ulja
- 2 kašike sirćeta
- 1/2 kašičice soli (ili po ukusu)
Priprema
- Operite i očistite paprike od semenki i peteljki. Ako želite ljutenicu sa manje ljutine, možete ukloniti i deo unutrašnjih membrana.
- Operite i očistite crvene paprike šilje, uklonite semenke i naseckajte ih na sitne komade.
- Šargarepe i koren peršuna oljuštite i sitno iseckajte.
- Operite i seckajte peršun na sitne komade.
- Stavite sve naseckane sastojke (ljute i crvene paprike, šargarepe, koren peršuna) u veliku šerpu ili lonac.
- Dodajte ulje, so i sirće.
- Kuvajte na srednjoj vatri uz povremeno mešanje. Pokrijte šerpu.
- Kuvajte dok povrće ne omekša i dok tečnost ne ispari, što će potrajati oko 1,5 do 2 sata.
- Kad je ljutenica gotova, trebala bi imati gustu konzistenciju i svetlocrvenu boju.
- Sklonite sa vatre i dodajte seckani peršun. Promešajte.
- Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
- Kada se ohladi, sipajte ljutenicu u staklene tegle, zatvorite ih i čuvajte u frižideru.
Ljutenica je izvrsna kao namaz na hlebu, dodatak jelima ili kao prilog. Ovaj posni recept je jednostavan i dozvoljava vam da prilagodite ljutinu i začine po svom ukusu. Uživajte u pripremi i degustaciji domaće ljutenice!
Prijatno!