Zasladite svoje nepce neodoljivim poslasticama – bajaderama! Ovaj recept za bajadere kombinuje mleveni keks, mlevene orahe i glatku čokoladnu glazuru, stvarajući savršeno slatku harmoniju. Sa detaljnim koracima i sastojcima, priprema je lakša nego što možete zamisliti. Probajte ovaj recept i očarajte svoje goste ukusnim domaćim bajaderama.
Sastojci:
- 500 g šećera
- 350 g posnog mlevenog keksa
- 350 g mlevenih oraha
- Posni margarin
- 100 g čokolade za kuvanje
- 2 dl vode
Neodoljiva bajadera – Uputstvo za pripremu:
-
- Prvo, prokuvajte 2 dl vode sa 500 g šećera u šerpi. Kuvajte smesu dok ne postane gusta, a zatim je sklonite sa ringle.
- Dodajte margarin u vrelu smesu. Iseckajte margarin na manje komade kako bi se lakše rastopio.
- Nakon što se margarin rastopi, postepeno dodajte 350 g posnog mlevenog keksa. Mešajte dok se svi sastojci dobro sjedine. Ova mešavina će biti osnova vaših bajadera.
- Podelite ovu osnovu na dva dela. U jedan deo dodajte 100 g čokolade za kuvanje, koju ste prethodno otopili na pari ili u mikrotalasnoj pećnici. Dobro promešajte kako biste rasporedili čokoladu ravnomerno.
- Uzmite pleh i prekrijte ga papirom za pečenje kako biste olakšali izlivanje i kasnije sečenje bajadera.
- Prvo sipajte smesu sa čokoladom u pleh i ravnomerno je rasporedite. Ova smesa će biti donji sloj bajadera.
- Preko tamnog sloja sipajte drugi deo svetle smese sa keksom i orasima. Koristite ruke ili kašiku kako biste je ravnomerno rasporedili i pritisnite je kako bi se slojevi lepo spojili.
- Pripremite glazuru tako što ćete istopiti 200 g čokolade sa 2 kašike ulja i malo vode. Voda će pomoći da se glazura sjedini i postane glatka.
- Prelijte pripremljenu čokoladnu glazuru preko gornjeg sloja bajadera, ravnomerno je raspoređujući.
- Ostavite bajadere da se ohlade i stegnu na sobnoj temperaturi, a zatim ih stavite u frižider da se dodatno stegnu i postanu lakše za sečenje.
- Kada su bajadere dovoljno čvrste, izvadite ih iz pleha koristeći papir za pečenje i nasecite ih na kocke ili štangle po želji.
Pogledajte još: Baklava sa orasima (U)
Vaše neodoljive bajadere su spremne za posluživanje! Uživajte u ovim ukusnim poslasticama. Prijatno!