Ako želite osvežiti svoj sto ukusnom, mirisnom i posnom poslasticom, posna cvetna pogača je pravi izbor. Ova jednostavna i ukusna pogača će vas osvojiti svojim sočnim slojevima i interesantnim oblikom. Evo kako da pripremite ovu čarobnu pogaču koja će razveseliti vaše nepce.
Sastojci:
- 500 g mekog brašna + malo za mesenje
- 300 ml tople vode
- 50-60 g margarina
- 1 kašika šećera
- 20 g svežeg ili 5g suvog kvasca
- 1 kašika soli
- 20 ml ulja
Priprema:
- Pravljenje testa: Pomešajte brašno i so, napravite udubljenje u sredini. U to udubljenje sipajte toplu vodu, dodajte kvasac i šećer. Promešajte i ostavite da odstoji 10-ak minuta. Zatim sve izmešajte varjačom, a potom rukama izradite testo. Ako se lepi, dodajte malo brašna i premesite.
- Dodavanje ulja i odmaranje: Dodajte ulje, ponovo premesite i ostavite da odstoji pokriveno krpom 30-60 minuta.
- Priprema testa za oblikovanje: Izvadite testo na blago pobrasnjen radni prostor i ponovo premesite. Otkinite jedan manji deo testa (oko 100 g) i oblikujte ga u lopticu, ostavite sa strane.
- Oblikovanje cvetne pogače: Preostalo testo razvucite na veličinu pleha (28-30 cm). Premažite pleh uljem i prenesite testo. Potapkajte malo da izravnate.
- Oblikovanje krugova i trouglova: Vadite čašom tri kruga gde god želite na testu. Preostala tri dela testa oblikujte u krugove i razvucite na prečnik od 10-15 cm.
- Sklapanje cveta: Premažite jedan krug, stavite drugi preko njega, lepo spojite ivice i isecite na 8 delova. Svaki trougao zasecite po sredini, a špic provucite kroz prorez. Ponovite proces sa preostala dva dela testa.
- Sastavljanje cvetne pogače: Složite izvrnute trouglove u krugove. U dva ide po 5 trouglova, a u treći ide 6. Oblikujte tri male kuglice i stavite ih na sredinu svakog kruga.
- Pečenje i posluživanje: Premažite celu pogaču otopljenim margarinom, dekorišite po želji semenkama. Uključite rernu na 200 stepeni Celzijusa. Kad se rerna ugreje, stavite pogaču da se peče. Pecite 25-30 minuta, ili dok pogača ne dobije željenu boju. Po želji, nakon pečenja premažite je dodatnim margarinom i ostavite malo da se prohladi pre nego što je poslužite.
Uživajte u ovoj sočnoj, posnoj cvetnoj pogači koja će sigurno osvojiti sva nepca na vašem stolu. Prijatno!