(V) voda • (U) ulje • (R) riba

Posna cvetna pogača (U)

Posni kuvar

Ako želite osvežiti svoj sto ukusnom, mirisnom i posnom poslasticom, posna cvetna pogača je pravi izbor. Ova jednostavna i ukusna pogača će vas osvojiti svojim sočnim slojevima i interesantnim oblikom. Evo kako da pripremite ovu čarobnu pogaču koja će razveseliti vaše nepce.

Sastojci:

  • 500 g mekog brašna + malo za mesenje
  • 300 ml tople vode
  • 50-60 g margarina
  • 1 kašika šećera
  • 20 g svežeg ili 5g suvog kvasca
  • 1 kašika soli
  • 20 ml ulja

Priprema:

  1. Pravljenje testa: Pomešajte brašno i so, napravite udubljenje u sredini. U to udubljenje sipajte toplu vodu, dodajte kvasac i šećer. Promešajte i ostavite da odstoji 10-ak minuta. Zatim sve izmešajte varjačom, a potom rukama izradite testo. Ako se lepi, dodajte malo brašna i premesite.
  2. Dodavanje ulja i odmaranje: Dodajte ulje, ponovo premesite i ostavite da odstoji pokriveno krpom 30-60 minuta.
  3. Priprema testa za oblikovanje: Izvadite testo na blago pobrasnjen radni prostor i ponovo premesite. Otkinite jedan manji deo testa (oko 100 g) i oblikujte ga u lopticu, ostavite sa strane.
  4. Oblikovanje cvetne pogače: Preostalo testo razvucite na veličinu pleha (28-30 cm). Premažite pleh uljem i prenesite testo. Potapkajte malo da izravnate.
  5. Oblikovanje krugova i trouglova: Vadite čašom tri kruga gde god želite na testu. Preostala tri dela testa oblikujte u krugove i razvucite na prečnik od 10-15 cm.
  6. Sklapanje cveta: Premažite jedan krug, stavite drugi preko njega, lepo spojite ivice i isecite na 8 delova. Svaki trougao zasecite po sredini, a špic provucite kroz prorez. Ponovite proces sa preostala dva dela testa.
  7. Sastavljanje cvetne pogače: Složite izvrnute trouglove u krugove. U dva ide po 5 trouglova, a u treći ide 6. Oblikujte tri male kuglice i stavite ih na sredinu svakog kruga.
  8. Pečenje i posluživanje: Premažite celu pogaču otopljenim margarinom, dekorišite po želji semenkama. Uključite rernu na 200 stepeni Celzijusa. Kad se rerna ugreje, stavite pogaču da se peče. Pecite 25-30 minuta, ili dok pogača ne dobije željenu boju. Po želji, nakon pečenja premažite je dodatnim margarinom i ostavite malo da se prohladi pre nego što je poslužite.


Uživajte u ovoj sočnoj, posnoj cvetnoj pogači koja će sigurno osvojiti sva nepca na vašem stolu. Prijatno!

4.7/5 (3 Reviews)

† Decembar 2024.

P U S Č P S N
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
© Crkveni kalendar
spot_img

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Poslednji recepti

spot_img

Još posnih recepata

spot_img