(V) voda • (U) ulje • (R) riba

Posna medena torta (U)

Posni kuvar

Kada pomislimo na medenu tortu, obično pomislimo na bogatstvo ukusa i mirisa koji nas podsećaju na tople i ugodne trenutke. Ako želite da uživate u tradicionalnom ukusu medene torte bez upotrebe mleka i jaja, posna medena torta je pravi izbor za vas. Ova jednostavna i ukusna poslastica priprema se sa pažljivo odabranim sastojcima, donoseći vam pravi užitak bez upotrebe životinjskih proizvoda. Evo kako da napravite ovu fantastičnu posnu medenu tortu kod kuće.

Sastojci:

Za Testo:

  • 100 g meda
  • 300 g šećera
  • 250 g mlevenih oraha
  • 250 g brašna
  • Malo margarina
  • Vanilin šećer
  • Kašičica sode bikarbone

Za Glazuru od Vanile:

  • 180 g vanilin šećera
  • 3 kašike hladne vode

Za Glazuru od Čokolade:

  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 1 dl vode
  • Komad margarina

Posna medena torta – Priprema:

  1. U šerpi kuvajte med, vanilin šećer i kristal šećer sa 2 dl vode uz stalno mešanje dok se šećer potpuno ne rastopi. Ostavite sirup da se ohladi.
  2. U ohlađeni sirup dodajte mlevene orahe, sodu bikarbonu i brašno. Dodajte malo margarina za bogatiji ukus. Sve sastojke sjedinite u kompaktno testo i ostavite ga da prenoći kako bi se ukusi proželi.
  3. Sutradan, prebacite testo u pleh koji ste prethodno podmazali margarinom i posuli brašnom. Rasporedite testo ravnomerno po plehu.
  4. Pecite testo u prethodno zagrejanoj pećnici dok ne postane zlatno smeđe i hrskavo. Vreme pečenja zavisi od jačine vaše pećnice, pa proveravajte testo čačkalicom ili čašom za proveru da li je pečeno do kraja.
  5. Za glazuru od vanile, mutite 180 g vanilin šećera sa vrlo malo hladne vode dok smesa ne postane kremasta i bela. Za glazuru od čokolade, rastopite 100 g čokolade za kuvanje sa 1 dl vode i mešajte sve dok se masa ne ujednači. Pri kraju dodajte komad margarina kako biste postigli sjajan i kremast sjaj.
  6. Prelijte pečenu tortu glazurom po vašem izboru. Glazuru rasporedite ravnomerno po površini torte i ostavite da se stegne.
  7. Vaša posna medena torta je sada spremna za posluživanje. Secite je na lepe kriške i poslužite je uz šolju toplog čaja ili kafe.
Posna medena torta
Posna medena torta

Pogledajte još: Žito torta na vodi

Ova posna medena torta će vas očarati svojom mekoćom, bogatim ukusom i toplinom koju donosi u svakom zalogaju. Bez obzira da li pratite post ili jednostavno želite da uživate u ukusu medenjaka bez upotrebe životinjskih proizvoda, ova torta će vas osvojiti svojim jedinstvenim ukusom i aromom. Uživajte u ovoj ukusnoj posnoj poslastici koja će ispuniti vaše čulo ukusa slatkim i nežnim ukusom meda, oraha i vanile.

5/5 (2 Reviews)

† Septembar 2024.

P U S Č P S N
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
© Crkveni kalendar
spot_img

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Poslednji recepti

spot_img

Još posnih recepata

spot_img