Posna pita sa pečenim paprikama – jednostavan recept koji kombinuje sočne pečene paprike, posni sir i hrskave posne kore za pitu. Ovo je savršeno jelo za sve ljubitelje posnih specijaliteta, sa bogatim ukusom i jednostavnom pripremom.
Sastojci:
- 1 pakovanje posne kore za pitu
- 3 crvene paprike
- 1 žuta paprika
- 1 crveni luk
- 2 čena belog luka
- 200g posnog sira
- 1/4 šolje maslinovog ulja
- So i biber po ukusu
- Sveži peršun za posipanje (opciono)
Posna pita sa pečenim paprikama – Priprema:
- Prethodno ugrejte rernu na 200°C.
- Operite paprike, stavite ih na pleh obložen papirom za pečenje i pecite ih u rerni dok kora ne postane crna i izgleda oljuštena, što traje otprilike 20-30 minuta. Izvadite paprike iz rerne, stavite ih u vrećicu za zamrzavanje ili pokrijte krpom, kako bi se lakše oljuštile.
- Kada se paprike ohlade, oljuštite ih, odstranite semenke i naseckajte ih na trake.
- U velikom tiganju, na srednje jakoj vatri, propržite crveni luk i beli luk na maslinovom ulju dok ne postanu staklasti.
- Dodajte naseckane pečene paprike u tiganj i propržite ih nekoliko minuta. Posolite i pobiberite po ukusu.
- Uklonite tiganj sa šporeta i dodajte posni sir. Dobro promešajte da se sastojci sjedine.
- Uzmite posnu koru za pitu, stavite je u pleh za pečenje, a zatim dodajte fil od paprika i sira. Ponovite postupak sa preostalim korama i filom.
- Pecite pitu u prethodno ugrejanoj rerni na 180°C oko 30-40 minuta, ili dok ne postane lepo zlatno smeđa.
- Poslužite toplu, posutu svežim peršunom ako želite.
Pogledajte još: Riblja čorba
Uživajte u ovoj ukusnoj i hranljivoj posnoj piti sa pečenim paprikama!