Posna slatka pita sa pirinčem – jednostavan i ukusan desert sa bogatim ukusom pirinča, šećera i cimeta, savršen za sve ljubitelje poslastica bez životinjskih proizvoda. Priprema je jednostavna, a rezultat je sočna i aromatična poslastica koja će zadovoljiti sva nepca.
Sastojci:
- 2 šoljice pirinča
- 3 pune kašike kristal šećera
- 1 kašičica cimeta
- 500 g tankih kora za pitu
- 3 kašike ulja
Posna slatka pita sa pirinčem – Priprema:
- Pirinač očistite i sipajte ga u posudu za kuvanje.
- Nalijte ga vodom tako da nivo vode bude viši za dva prsta.
- Kada pirinač provri, smanjite vatru na minimum, poklopite ga i ostavite da nabubri i upije svu vodu.
- Kuvanom pirinču dodajte šećer i cimet. Pomešajte dobro.
- Pomešajte ulje sa 2 dl vode.
- Na radnu površinu stavite jednu koru za pitu, poprskajte je mešavinom ulja i vode. Preko stavite drugu koru i ponovite postupak poprskavanja.
- Prekrijte trećom korom i nanesite fil sa pirinčem na gornju koru.
- Kore urolajte u jufku i stavite u podmazan pleh za pečenje.
- Na isti način napravite i ostale jufke.
- Jufke složene u plehu takođe poprskajte vodom i uljem.
- Pitu stavite da se peče u rerni zagrejanoj na 200°C oko 35 minuta.
Pogledajte još: Baklava sa suvim šljivama (U)