Posne lešnik kocke, savršene za sve prigode. Sa hrskavom korom od keksa i mlevenih lešnika, prekrivenim kremastim filom od lešnika, ove kocke će vas oduševiti svojim ukusom i teksturom. Spremite ih brzo i jednostavno i obradujte svoje čulo ukusa.
Sastojci:
- Za koru:
- 150 g šećera
- 100 ml vode
- 150 g prženih mlevenih lešnika
- 150 g posnog mlevenog keksa
- 50 g kakaoa
- 100 g posne čokolade
- 100 g posnog margarina
- 50 g posne bele čokolade
- 3 pakovanja šarenih posnih čokoladnih bombonica
- Za preliv:
- 150 g posne čokolade
- 1 kašika ulja
- 1 kašika vode
Posne lešnik kocke – Priprema:
- Počnite pravljenjem kore. U šerpi, stavite šećer i vodu i kuvajte na srednjoj vatri dok se šećer ne rastopi. Sklonite sa vatre i dodajte pržene mlevene lešnike, mleveni keks i kakao. Dobro promešajte sve sastojke dok se sjedine.
- Smesu ravnomerno rasporedite u pleh obložen papirom za pečenje. Prstima ili kašikom, utisnite je kako biste stvorili čvrstu koru.
- U drugoj šerpi, na niskoj vatri, rastopite posnu čokoladu, posni margarin i posnu belu čokoladu. Mešajte dok se svi sastojci ne sjedine i dobijete glatku smesu.
- Prelijte ovu smesu preko kore u plehu i ravnomerno je rasporedite.
- Po vrhu filma rasporedite šarene posne čokoladne bombonice.
- Stavite pleh u frižider i ostavite da se kolač stegne, najmanje 2 sata ili dok se potpuno ne ohladi.
- Za preliv, rastopite posnu čokoladu sa uljem i vodom na niskoj vatri, ili u mikrotalasnoj pećnici, dok ne postane glatka smesa.
- Prelijte preliv preko kolača i ravnomerno ga rasporedite.
- Vratite pleh u frižider i ostavite da se preliv stegne.
- Kada je kolač potpuno stegnut, isecite ga na kocke i poslužite.
Pogledajte još: Baklava sa orasima (U)
Posne lešnik kocke su savršena poslastica za sve ljubitelje lešnika. Ove kocke su bogate ukusom, hrskave i kremaste istovremeno, čineći ih idealnim izborom za sve prilike, posebno za one koji se pridržavaju posnih ili veganskih režima ishrane. Jednostavne za pripremu, ove kocke će sigurno zadovoljiti vašu potrebu za slatkišima bez životinjskih proizvoda.