Isprobajte ukusne posne palačinke sa jednostavnim receptom. Napravljene od brašna i kisele vode, ove palačinke su savršene za posne dane. Možete ih poslužiti sa omiljenim voćem, orasima ili džemom za slatku poslasticu. Brzo i lako pripremite posne palačinke za celu porodicu.
Sastojci:
- 3 šolje brašna
- 2,5 šolje kisele vode
- 1 kašika šećera
- Prstohvat soli
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- 1 kesica vanilin šećera
- Ulje (za prženje)
Posne palačinke – Priprema:
- U velikoj posudi pomešajte brašno sa kiselom vodom, šećerom, vanilin šećerom, praškom za pecivo i prstohvatom soli. Koristite mikser ili ručno mutite smesu dok ne dobijete ređu kašu. Smesa treba da bude glatka bez grudvica.
- Dodajte jednu kašiku ulja u smesu i ponovo dobro promešajte.
- Za pečenje palačinki koristite tiganj sa teflonskim dnom. Na svaki način, zagrejte tiganj na srednje jakoj vatri.
- U zagrejan tiganj dodajte nekoliko kapi ulja. Kada se ulje dobro zagreje, sipajte oko pola kutlače tečne kaše, dovoljno da ravnomerno pokrije dno tiganja.
- Pecite palačinku dok se donja strana lepo ne zapeče. Kada su ivice palačinke čvrste, okrenite je na drugu stranu i pecite dok ne postane zlatno smeđa.
- Pre pečenja svake naredne palačinke, dodajte nekoliko kapi ulja u tiganj kako biste sprečili da se lepi.
- Gotove palačinke možete poslužiti na različite načine. Možete ih premazati džemom, posuti orasima i šećerom, ili struganim jabukama sa šećerom i cimetom. Savijte ih u rolnu po želji i po potrebi pospite šećerom u prahu.
Pogledajte još: Baklava sa orasima (U)
Ove posne palačinke su ukusan i jednostavan obrok za doručak ili užinu, a možete ih prilagoditi svojim omiljenim dodacima. Prijatno!