Probudite svoje čulo ukusa uz očaravajući posni karamel kolač sa jabukama. Ova neodoljiva poslastica spaja hrskavost posnog keksa, sočnost rendanih jabuka i bogatstvo karamel umaka.
Sastojci:
- 300g posnog keksa u komadu
- 1kg jabuka
- 500g šećera
- 100g posnog margarina
- 100ml vode
- Mleveni orasi za posipanje
Posni karamel kolač sa jabukama – Priprema:
- Oljuštite i izrendajte jabuke. Dodajte im 2 kašike šećera i dinstajte dok tečnost koju su jabuke pustile ne ispari. Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi.
- Složite posni keks u pravougaonu posudu. Započnite sa slojem keksa, zatim sipajte polovinu prženih jabuka. Dodajte drugi red keksa i drugu polovinu jabuka, zatim završite sa trećim redom keksa. Ostavite posudu u frižideru, najbolje preko noći, da se svi ukusi sjedine.
- U posebnom loncu, istopite preostali šećer dok ne dobije zlatnu boju. Pazite da ne izgori. Dodajte 100ml vode i kuvajte dok se karamel ne istopi.
- Dodajte posni margarin u karamel i kuvajte još 5 minuta. Dobijeni karamel sos bi trebalo da bude bogatog ukusa i kremast.
- Izvadite kolač iz frižidera i pažljivo ga iseckajte na kocke.
- Svaku kocku posebno prelijte pripremljenim karamelom.
- Posipajte mlevenim orasima preko karamelizovanog sloja.
- Ostavite kolač da se ohladi pre nego što ga poslužite.
Pogledajte još: Riblja čorba
Uživajte u svakom zalogaju ovog divnog posnog karamel kolača sa jabukama. Sa svježinom voća, slatkim karamelom i hrskavim keksom, ovaj kolač je prava poslastica koju možete deliti sa porodicom i prijateljima.