(V) voda • (U) ulje • (R) riba

Posni kolač sa jabukama i makom (U)

Kolač je izuzetno sočan i mirisan, a sa svakim danom postaje još ukusniji.

Posni kuvar

Ovaj kolač je savršen primer koliko posni desert može biti ukusan, bogat i vizuelno privlačan. Kombinacija maka, jabuka, citrusa i čokolade daje harmoničan spoj aroma i tekstura, dok glazura od kakao table čini da svaki zalogaj bude kremast i neodoljiv.

Kolač je jednostavan za pripremu, ne puca prilikom sečenja i ne zahteva nikakve posebne veštine. Idealan je za post, goste, porodična okupljanja ili kad vam se jednostavno jede nešto domaće i fino.

Sastojci:

Za biskvit:

  • 200 g maka
  • 150 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 prašak za pecivo
  • Kora jedne pomorandže (ili limuna)
  • 250 g brašna
  • 600 g rendanih jabuka
  • 200 ml hladne vode
  • 200 ml ulja

Za glazuru:

  • 200 g kakao table za kuvanje (npr. Amoretti)
  • 5 kašika ulja

Posni kolač sa jabukama i makom – Priprema:

  • U većoj činiji pomešajte mak, šećer, vanilin šećer, prašak za pecivo i rendanu koru pomorandže. Ostavite da stoji dok pripremate ostatak smese.
  • U drugoj posudi sjedinite rendane jabuke (po potrebi ih malo ocedite od viška soka), vodu i ulje. Dobro promešajte.
  • U mokru smesu dodajte suve sastojke i sve zajedno promešajte dok se ne sjedini.
  • Smesu sipajte u prethodno nauljen i brašnom posut pleh (dimenzije 30×20 cm). Poravnajte površinu.
  • Pecite u rerni zagrejanoj na 180°C oko 35 minuta. Proverite čačkalicom da li je sredina pečena.
  • Kada je kolač gotov, izvadite ga iz rerne i ostavite da se potpuno ohladi.
  • Pripremite glazuru: na pari rastopite čokoladnu tablu sa uljem, uz stalno mešanje dok ne postane potpuno glatka.
  • Kolač pažljivo preokrenite na veću tacnu, pa ga prelijte glazurom. Ostavite da se glazura potpuno stegne.
  • Isecite kolač na kocke i poslužite.

Pogledajte još: Posna krompir salata

Kolač je izuzetno sočan i mirisan, a sa svakim danom postaje još ukusniji. Možete ga čuvati u frižideru nekoliko dana, prekrivenog folijom da ostane svež.

Za dodatnu aromu, u testo možete dodati i malo cimeta ili muskatnog oraščića. Glazura se može obogatiti kašikom ruma ili narandžinog soka za voćnu notu.

4.2/5 (6 Reviews)

† Jun 2025.

P U S Č P S N
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
© Crkveni kalendar
spot_img

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Poslednji recepti

spot_img

Još posnih recepata

spot_img