(V) voda • (U) ulje • (R) riba

Posni žu-žu (U)

Posni kuvar

Posni žu-žu je hrskava i ukusna užina napravljena od jednostavnih sastojaka kao što su brašno, biljno ulje i kvasac. Brzo se priprema i savršena je za dane posta.

Sastojci:

  • 500g brašna
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašika šećera
  • 1 pakovanje suvog kvasca (7g)
  • 250ml tople vode
  • 50ml biljnog ulja
  • 1 kašika susama ili maka (opciono)

Posni žu-žu – Priprema:

  • U velikoj posudi pomešajte brašno, so, šećer i suvi kvasac.
  • Dodajte toplu vodu i biljno ulje, pa mešajte dok ne dobijete glatko testo. Po potrebi dodajte još malo brašna da testo bude mekano i nelepljivo.
  • Pokrijte posudu krpom i ostavite testo da naraste na toplom mestu oko 30 minuta, ili dok se ne udvostruči.
  • Kada testo naraste, premesite ga i razvucite na pobrašnjenoj površini na debljinu od oko 1 cm.
  • Isecite testo na male kvadratiće ili pravougaonike.
  • Postavite isečene komade testa na pleh obložen papirom za pečenje.
  • Premažite svaki komad sa malo vode i pospite susamom ili makom po želji.
  • Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 15-20 minuta, ili dok žu-žu ne postanu zlatno smeđi i hrskavi.
  • Izvadite iz rerne i ostavite da se malo ohlade pre nego što ih poslužite.

Pogledajte još: Posna krompir salata

Posni žu-žu je idealan za sve prilike, bilo da ga poslužite uz omiljeni napitak ili kao prilog uz glavno jelo. Hrskavi, zlatno-smeđi komadići testa puni su ukusa i lako se pripremaju, a opcionalni susam ili mak dodaju dodatnu aromu i teksturu. Uživajte u ovoj jednostavnoj

5/5 (3 Reviews)

† Januar 2025.

P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
© Crkveni kalendar
spot_img

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Poslednji recepti

spot_img

Još posnih recepata

spot_img