Štrudla sa makom je jedno od onih jela koje ne samo da zadovoljava naše čulo ukusa, već nas vraća u vreme bakinih kuhinjskih čarolija. Ova poslastica je sinonim za toplinu doma i tradicionalni užitak. Dok je štrudla sa makom često povezana sa Centralnom Evropom, njeni ukusni tragovi proširili su se širom sveta, osvajajući srca gurmana svuda.
Sastojci:
1 kg brašna
šole ulja
supene kašike šećera
ravna kašika soli
kvasac
600 ml vode
mak (količina koliko je testo teško)
Štrudla sa makom – priprema:
U zavisnosti od toga koji kvasac koristite, svež ili suvi, odredite koliko je vremena potrebno za fermentaciju, kako biste ga na vreme razmutili. Dakle, u manu posudu sipajte kvasac, dodajte malo vode i brašna. Promešajte, pokrijte čistom platnenom salvetom i ostavite na toplom, da otpočne proces fermentacije.
Zimi, da biste pojačali fermentaciju, možete dodati pola kafene kašičice šećera. Sipajte dve trećine brašna u vanglu za mešenje, dodajte so i šećer i sve izmešajte nasuvo. Kad kvasac bude spreman, sipajte ga u pripremljeno brašno i zamesite sa šest decilitara mlake vode. Željeno testo treba da bude ređe od hlebnog, a gušće od testa za palačinke. Prekrijte vanglu platnenom salvetom i ostavite da testo naraste.
Nakon pola sata u testo sipajte ulje i premesite ga dodajući ostatak brašna. Dobijeno testo podelite na četiri dela i opet ga prekrijte platnenom salvetom da ponovo naraste. Nakon 15-20 minuta oklagijom razvijte kore za štrudlu, ne suviše tanke, ne suviše debele. Sremačka kuhinja preporučuje da štrudlu filujete onolikom količinom maka koliko je testo teško. Možete koristiti i mlevene orahe i rogač. Kad savijete štrudlu, stavite je u pleh na pekpapir i pecite. Prijatno!
Priprema štrudle sa makom nije samo kulinarski poduhvat, već ritual koji nas povezuje sa tradicijom i ukusom nasleđenim iz generacija u generaciju. Pažljivo pripremljena i s ljubavlju poslužena, štrudla sa makom je ne samo jelo, već prava poslastica koja nas vraća kući, bez obzira gde se nalazimo.