(V) voda • (U) ulje • (R) riba

Štrudla sa makom (U)

Posni kuvar

Štrudla sa makom je jedno od onih jela koje ne samo da zadovoljava naše čulo ukusa, već nas vraća u vreme bakinih kuhinjskih čarolija. Ova poslastica je sinonim za toplinu doma i tradicionalni užitak. Dok je štrudla sa makom često povezana sa Centralnom Evropom, njeni ukusni tragovi proširili su se širom sveta, osvajajući srca gurmana svuda.

Sastojci:

  • 1 kg brašna
  • šole ulja 
  • supene kašike šećera
  • ravna kašika soli
  • kvasac
  • 600 ml vode
  • mak (količina koliko je testo teško)

Štrudla sa makom – priprema:

U zavisnosti od toga koji kvasac koristite, svež ili suvi, odredite koliko je vremena potrebno za fermentaciju, kako biste ga na vreme razmutili. Dakle, u manu posudu sipajte kvasac, dodajte malo vode i brašna. Promešajte, pokrijte čistom platnenom salvetom i ostavite na toplom, da otpočne proces fermentacije. 
Zimi, da biste pojačali fermentaciju, možete dodati pola kafene kašičice šećera. Sipajte dve trećine brašna u vanglu za mešenje, dodajte so i šećer i sve izmešajte nasuvo. Kad kvasac bude spreman, sipajte ga u pripremljeno brašno i zamesite sa šest decilitara mlake vode. Željeno testo treba da bude ređe od hlebnog, a gušće od testa za palačinke. Prekrijte vanglu platnenom salvetom i ostavite da testo naraste. 
Nakon pola sata u testo sipajte ulje i premesite ga dodajući ostatak brašna. Dobijeno testo podelite na četiri dela i opet ga prekrijte platnenom salvetom da ponovo naraste. Nakon 15-20 minuta oklagijom razvijte kore za štrudlu, ne suviše tanke, ne suviše debele. Sremačka kuhinja preporučuje da štrudlu filujete onolikom količinom maka koliko je testo teško. Možete koristiti i mlevene orahe i rogač. Kad savijete štrudlu, stavite je u pleh na pekpapir i pecite. Prijatno!
 
Pročitajte još: Posne krofne
 
Priprema štrudle sa makom nije samo kulinarski poduhvat, već ritual koji nas povezuje sa tradicijom i ukusom nasleđenim iz generacija u generaciju. Pažljivo pripremljena i s ljubavlju poslužena, štrudla sa makom je ne samo jelo, već prava poslastica koja nas vraća kući, bez obzira gde se nalazimo.
5/5 (2 Reviews)

† Decembar 2024.

P U S Č P S N
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
© Crkveni kalendar
Prethodni recept
Sledeći recept
spot_img

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Poslednji recepti

spot_img

Još posnih recepata

spot_img