Štrudla sa makom je jedno od onih jela koje ne samo da zadovoljava naše čulo ukusa, već nas vraća u vreme bakinih kuhinjskih čarolija. Ova poslastica je sinonim za toplinu doma i tradicionalni užitak. Dok je štrudla sa makom često povezana sa Centralnom Evropom, njeni ukusni tragovi proširili su se širom sveta, osvajajući srca gurmana svuda.
Sastojci:
1 kg brašna
šole ulja
supene kašike šećera
ravna kašika soli
kvasac
600 ml vode
mak (količina koliko je testo teško)
Štrudla sa makom – priprema:
U zavisnosti od toga koji kvasac koristite, svež ili suvi, odredite koliko je vremena potrebno za fermentaciju, kako biste ga na vreme razmutili. Dakle, u manu posudu sipajte kvasac, dodajte malo vode i brašna. Promešajte, pokrijte čistom platnenom salvetom i ostavite na toplom, da otpočne proces fermentacije.
Zimi, da biste pojačali fermentaciju, možete dodati pola kafene kašičice šećera. Sipajte dve trećine brašna u vanglu za mešenje, dodajte so i šećer i sve izmešajte nasuvo. Kad kvasac bude spreman, sipajte ga u pripremljeno brašno i zamesite sa šest decilitara mlake vode. Željeno testo treba da bude ređe od hlebnog, a gušće od testa za palačinke. Prekrijte vanglu platnenom salvetom i ostavite da testo naraste.
Nakon pola sata u testo sipajte ulje i premesite ga dodajući ostatak brašna. Dobijeno testo podelite na četiri dela i opet ga prekrijte platnenom salvetom da ponovo naraste. Nakon 15-20 minuta oklagijom razvijte kore za štrudlu, ne suviše tanke, ne suviše debele. Sremačka kuhinja preporučuje da štrudlu filujete onolikom količinom maka koliko je testo teško. Možete koristiti i mlevene orahe i rogač. Kad savijete štrudlu, stavite je u pleh na pekpapir i pecite. Prijatno!
Priprema štrudle sa makom nije samo kulinarski poduhvat, već ritual koji nas povezuje sa tradicijom i ukusom nasleđenim iz generacija u generaciju. Pažljivo pripremljena i s ljubavlju poslužena, štrudla sa makom je ne samo jelo, već prava poslastica koja nas vraća kući, bez obzira gde se nalazimo.
Koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj veb stranici. Ako nastavite da koristite ovaj sajt, pretpostavićemo da ste zadovoljni njime.Ok