(V) voda • (U) ulje • (R) riba

Posne sarme od kiselog kupusa (U)

Posni kuvar

Sarma je jedno od najpoznatijih tradicionalnih jela, a posna sarma od kiselog kupusa omogućava svima da uživaju u ovom ukusnom obroku bez upotrebe mesa. Ovaj recept kombinuje sočan pirinač sa bogatim ukusom kiselog kupusa, povrća i začina, stvarajući jelo koje će zadovoljiti i najveće gurmane. Pravljenje sarme kod kuće je divan način da proslavite tradicionalnu kuhinju sa posnim jelom koje svi mogu uživati.

Sastojci:

  • 2-3 glavice kiselog kupusa
  • 1 kg pirinča, probranog i opranog
  • 1 kg crnog luka, sitno iseckanog
  • 3-4 šargarepe, sitno izrendane
  • 1 koren peršuna, sitno izrendan
  • 3-4 čena belog luka, sitno iseckan
  • 5-6 listova lovora
  • Biber
  • Ulje
  • So
  • Aleva paprika

Posne sarme od kiselog kupusa – Priprema:

1. Počnite tako što ćete pažljivo odvojiti listove kiselog kupusa. Ako je kupus suviše slan, ostavite ga da odstoji u mlakoj vodi kako biste ublažili sočnost.

2. U velikom loncu, zagrijte dovoljno ulja za dinstanje. Dodajte sitno iseckani crni luk i propržite dok ne postane staklast i blago zlatno smeđ. Luk će dati osnovni ukus vašoj sarmi.

3. Dodajte rendanu šargarepu, koren peršuna, sitno iseckan beli luk i listove lovora u tiganj sa lukom. Začinite biberom po ukusu i dinstajte povrće dok ne omekša.

4. Sada je vreme da dodate oprani pirinač u lonac sa povrćem. Dobro promešajte kako bi se svi sastojci ravnomerno sjedinili.

5. Na svaki kupusov list stavite deo smese od pirinča i povrća. Savijte stranice lista i uvijte ga u rolnu. Ponavljajte ovaj postupak dok ne iskoristite sve listove i smesu.

6. U velikoj posudi složite sarme i prelijte ih sa malo ulja. Posipajte alevom paprikom po vrhu kako biste dodali boju i aromu. Dodajte dovoljno vode da sarme budu prekrivene. Kuvajte na tihoj vatri oko 2 sata, sve dok sarma ne postane mekana i sočna.

Pogledajte još: Prebranac (U)

Ove posne sarme od kiselog kupusa su ukusna poslastica koja će zadovoljiti sva nepca. Bez upotrebe mesa, ovaj recept nudi tradicionalni ukus sarme, ali u posnoj verziji koja je savršena za sve one koji praktikuju post ili jednostavno žele da uživaju u zdravom i ukusnom obroku.

5/5 (2 Reviews)

† Februar 2024.

P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29
© Crkveni kalendar
spot_img

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Poslednji recepti

spot_img

Još posnih recepata

spot_img