Posne sarme sa pečurkama – ukusno iskustvo sa pirinčem, šampinjonima i kiselom notom kupusa, umotanim u hrskavi omotač. Ovaj posni recept pruža neodoljivu simfoniju ukusa, savršenu za sve ljubitelje posne kuhinje.
Sastojci:
- 1 šolja pirinča
- 2 šolje vode
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 crni luk, sitno iseckan
- 2 čena belog luka
- 2 šolje sitno iseckanih šampinjona (ili drugih pečuraka)
- 1/2 šolje pasiranog paradajza
- 1 kašičica sušenog origana
- So i biber po ukusu
- 1 glavica kiselog kupusa (ili kisela zelena paprika)
Posne sarme sa pečurkama – Priprema:
- Operite listove kiselog kupusa (ili kisele zelene paprike) i ostavite ih da se ocede.
- U činiji, operite pirinač i procedite ga.
- U šerpi, zagrijte 2 šolje vode i dodajte pirinač. Kuvajte dok ne upije svu vodu i postane mekan. Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi.
- U drugoj šerpi, zagrijte maslinovo ulje na srednjoj vatri.
- Dodajte crni luk i beli luk, pa dinstajte dok ne postanu staklasti.
- Dodajte iseckane šampinjone (ili druge pečurke) u šerpu s lukom i belim lukom.
- Dinstajte ih dok ne omekšaju i oslobode tečnost.
- Dodajte pasirani paradajz, origano, so i biber u šerpu sa pečurkama. Kuvajte nekoliko minuta dok se svi sastojci dobro sjedine.
- U činiji, pomešajte kuvani pirinač sa pripremljenim filom od pečuraka. Dobro promešajte da se svi sastojci sjedine.
- Na svaki list kiselog kupusa (ili kisele zelene paprike) stavite oko 1-2 kašike fila i pažljivo uvijte sarmu. Postupak ponavljajte dok potrošite sav fil.
- U velikoj šerpi, složite sarme u redove.
- Pokrijte sarmu listovima kiselog kupusa (ili kisele zelene paprike) i prelijte sarmu vodom tako da su sarme prekrivene.
- Pokrijte šerpu i kuvajte sarmu na laganoj vatri oko 60-90 minuta, dok sarma ne postane mekana.
- Poslužite posne sarme sa pečurkama tople, po želji sa posnim jogurtom ili kiselim kupusom.
Pogledajte još: Riblja čorba